Nederlander pint nog amper met zijn smartphone
Het aantal aanbieders van mobiel contactloos betalen groeit, maar het pinnen met een mobieltje komt niet van de grond.
Nog even en we betalen drankjes op het strand of een snelle boodschap bij de kiosk met onze zonnebril. Als het aan Visa ligt tenminste. Het Amerikaanse creditcardbedrijf presenteerde woensdag een testversie van een zonnebril met een zogenoemde NFC-chip die zo langs een pinapparaat gehaald kan worden.
Het is de moderne variant op het contactloos betalen, wat al mogelijk is met een pinpas of mobiele telefoon. De ontwikkelingen gaan snel op dit gebied, maar de Nederlander blijkt tamelijk conservatief. De snelle betaling met een pas mag dan jaarlijks groeien, pinnen met een mobiele telefoon komt in Nederland nog niet van de grond.
200.000 mensen maken actief gebruik van een applicatie waarmee ze contactloos kunnen betalen met hun telefoon, een techniek die sinds 2015 in Nederland bestaat. Dat aantal groeit gestaag, maar staat nog altijd in schril contrast met de ruim 19 miljoen pasjes waarmee in Nederland inmiddels contactloos wordt betaald.
Haken en ogen
Volgens Betaalvereniging Nederland komt dit doordat er nog veel haken en ogen aan het contactloos betalen zitten. "Veel mensen weten niet dat zij met hun telefoon contactloos kunnen betalen en niet alle banken doen eraan mee", zegt een woordvoerder.
Voor dat laatste obstakel is vorige week een oplossing gekomen. Vodafone en online-betaaldienst PayPal lanceerden een samenwerking in de app Vodafone Wallet. Het enige wat klanten nodig hebben, is een gratis PayPal-account en een telefoon met een NFC-simkaart. Die kaart zit standaard in de nieuwste smartphones en werkt net als de chip waarmee je met een bankpas contactloos kunt betalen. Vanaf iedere eigen bankrekening of creditcard kunnen klanten geld op hun PayPal-rekening zetten om daar vervolgens via de app mee te pinnen.
Maar het is de vraag of deze ontwikkeling het pinnen met een smartphone een impuls kan geven. ING, koploper in mobiel pinnen registreert ongeveer 215.000 contactloze pin-transacties per maand uitgevoerd met een smartphone, ABN Amro en Rabobank volgen op gepaste afstand. Dit terwijl het totale aantal contactloze pintransacties rond de tachtig miljoen per maand ligt.
Potentie
Volgens ABN Amro, dat eind vorig jaar met een app voor mobiel pinnen kwam, moet het contactloos betalen met een mobiele telefoon als extraatje worden gezien. "Iedereen heeft een bankpas, niet iedereen de juiste mobiele telefoon. Uit onderzoek onder onze klanten bleek dat ze hun telefoon sneller dan hun pinpas bij de hand hebben, dus potentie heeft deze techniek zeker", aldus een woordvoerder van ABN Amro.
"Klanten moeten erg aan het idee wennen", ziet ook een woordvoerder van de Rabobank. Begin 2016 lanceerde de bank een samenwerking met KPN waarna alle klanten met een KPN-abonnement via de Rabo Wallet mobiel konden pinnen. Een jaar later staat de teller op nog maar 22.000 actieve gebruikers. "In Nederland zijn we verwend met de pinpas, daarmee betaal je in ons land overal. Mensen zien daarom misschien ook niet de noodzaak over te stappen op pinnen met een smartphone. Daarnaast heeft mobiel pinnen nog altijd een aantal flinke beperkingen", aldus de zegsvrouw. Daarmee doelt ze onder meer op de afwezigheid van Apple op de markt voor mobiel pinnen.
"Juist iPhone-bezitters zien wij als potentiële gebruikers van onze app, daarom is het jammer dat Apple niet meedoet." Nieuwere iPhones bevatten inmiddels een NFC-chip. Maar de smartphoneproductent stelt het gebruik van deze chip alleen open voor Apple Pay, het eigen betaalsysteem dat in Nederland nog niet beschikbaar is.
Meer dan kwart pintransacties is contactloos
Het aantal contactloze pintransacties vervijfvoudigde vorig jaar tot 630 miljoen betalingen, zo blijkt uit cijfers van Betaalvereniging Nederland. En dit aantal neemt toe.
Het aandeel van contactloos pinnen ten opzichte van het totale aantal pinbetalingen steeg tussen december vorig jaar en februari dit jaar van 24 naar 28 procent. In totaal werd er in februari 78 miljoen keer contactloos gepind bij de 230.000 pinapparaten die daar in Nederland geschikt voor zijn.
Sinds 2014 kan er in Nederland contactloos worden afgerekend met een pinpas. Bij de meeste banken is contactloos betalen gelimiteerd op 25 euro, als het bedrag hoger wordt, moet de klant alsnog zijn pincode invoeren. Het aantal pinbetalingen onder de tien euro steeg in 2016 met 17,2 procent. Deze groei wordt toegeschreven aan de toename van contactloos betalen.