Nederlander Mahmoud Belhaj werd in Marokko opgepakt: 'Ik weet zeker dat ik op een kliklijst sta'

Tijdens protesten in de Marokkaanse hoofdstad Rabat houdt een man een portret omhoog van Nasser Zafzafi, de protestleider van de Hirakbeweging.Beeld EPA

De Marokkaanse Nederlander Mahmoud Belhaj werd afgelopen vrijdag in de Noord-Marokkaanse stad Tanger opgepakt, omdat hij ‘verdachte boeken’ bij zich had. 

Voor Mahmoud Belhaj kwam zijn arrestatie niet als een verrassing. Volgens de autoriteiten steunde hij de Hirak, de protestbeweging die om meer rechten voor Riffijnen vraagt. Belhaj (44) wilde hoe dan ook zijn zieke vader in Marokko bezoeken. Vandaag of morgen hoopt hij terug te keren naar Nederland.

U bent de eerste Nederlander die in Marokko is aangehouden, sinds de protesten in de zomer van vorig jaar op hun hoogtepunt waren. Wat gebeurde er?

“Bij de paspoortcontrole voor de boot naar Spanje, pikte de controleur mij eruit. De politie controleerde mijn spullen en concludeerde dat ik ‘illegale’ boeken bij me had. Daarom werd ik gearresteerd en nog vijf uur in de haven van Tanger vastgehouden. Het waren overigens heel gewone Arabische boeken, die je in elke Marokkaanse bibliotheek kunt vinden.

“In de nacht werd ik naar het politiebureau gebracht, waar ik zeven uur ben ondervraagd. Zij verdachten mij van betrokkenheid bij de Hirak (de beweging die beter onderwijs voor Riffijnen wil en corruptie in Marokko aanvecht – red). Het waren normale vragen, ik heb het niet als intimiderend ervaren. Ze vroegen mij naar Facebookberichten en naar mijn netwerk. Uiteindelijk hebben zij mij vrijgelaten, vanwege gebrek aan bewijs.”

“Terwijl ik verhoord werd kreeg mijn vader, een paar honderd kilometer verderop, bezoek van de politie. Agenten vertelden hem dat ik gearresteerd was en ze vroegen hem of ik een advocaat nodig had. Ik vind het een beetje raar dat ze dat aan hem vroegen, en niet aan mij.”

Waarom legt de politie een link tussen u en de Hirak?

“In het verleden was ik voorzitter van een Riffijnse stichting in het Westland. Daar hielden we ons niet met politiek bezig, de vereniging is opgeheven in 2011, ver voor de Hirak begon. Verder schrijf ik artikelen voor websites over de Amazigh (Riffijnen). Maar vooral op Facebook heb ik mij uitgelaten over de Hirak en verbetering van de mensenrechten.”

Rif Alert, dat aandacht vraagt voor de repressie tegen de Hirakbeweging, zegt dat er lijsten rondgaan met Nederlanders die de protesten steunen.

“Daar ben ik van overtuigd. Ik hoorde in Nederland al dat ik op zo’n lijst sta. Daarom was ik ook niet verbaasd dat ik aangehouden werd.”

Waar had u die informatie vandaan?

“Via vrienden in Nederland. Die hadden het weer via-via gehoord. Er zouden zo’n twintig Nederlandse Marokkanen op de lijst staan. Ik heb het niet van een officiële bron.”

Rif Alert roept Marokkaanse Nederlanders op om goed na te denken voor ze naar Marokko afreizen. Zult u in de toekomst voorzichtiger zijn?

“Als het niet goed gaat met mijn vader, dan ga ik volgende week al terug. Justitie in Marokko had geen bewijzen tegen me, dat zal een volgende keer niet anders zijn. Op Facebook zal ik kritiek blijven leveren. Daarmee ga ik door, tot de dag dat ik sterf.”

‘Reis niet naar Marokko’

Rif Alert, dat aandacht vraagt voor de repressie tegen de Hirakbeweging, roept Marokkaanse Nederlanders op niet zomaar meer naar Marokko af te reizen. Fouad El Haji van Rif Alert vond eerder nog dat mensen die opkomen voor de Riffijnen zich niet moesten laten intimideren door de Marokkaanse overheid. Inmiddels draait het regime de duimschroeven aan. El Haji: “Het loopt de spuigaten uit.” Naast de arrestatie van Mahmoud Belhaj afgelopen vrijdag, werden volgens Riffijnse media de afgelopen tijd verschillende aanhangers van de protestbeweging Hirak aangehouden, onder wie minderjarigen. Advocaat Abdessadek El Bouchtaoui, die een aantal kopstukken van de Hirak in de rechtbank bijstaat, ontvluchtte Marokko vorige week. Hij was eerder veroordeeld tot twintig maanden cel, vanwege deelname aan de protesten. Het ministerie van buitenlandse zaken is vooralsnog niet van plan het reisadvies naar Marokko te wijzigen.

Lees ook: Ook vanuit Nederland wordt de Hirak gesteund. De Rotterdamse nieuwssite Amazigh Times blijft aandacht vragen voor de protestbeweging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden