Nederlander mag z'n zieke kind niet voor een hartoperatie uit Turkije laten komen

ALMELO - Op het kladblaadje zijn de naam van staatssecretaris Schmitz van justitie en het telefoonnummer van het ministerie geschreven. Een vriendelijke medewerker van het arbeidsbureau in Almelo, waar Ercan Dogan wekelijks de kaartenbak doorsnuffelt, heeft het voor hem opgezocht.

Dogan wil van de verslaggever weten of die mevrouw Schmitz misschien verandering kan brengen in de situatie van zijn zes maanden oude doodzieke dochtertje. Dan zal hij een afspraak met haar proberen te maken.

Met licht trillende hand toont hij de foto's van zijn Zekiye, die de post juist vanmorgen heeft gebracht. Het zes maanden oude meisje ligt in bed in het ziekenhuis van de stad Kaiseri in Oost-Turkije. In haar hand is een infuus geprikt, dat met een spalk op z'n plaats wordt gehouden.

Zekiye is geboren met een zware hartafwijking - er zit een gat in de wand van één van de hartkamers - en ze moet op korte termijn geopereerd worden om in leven te kunnen blijven. Omdat vader Dogan geen vast werk heeft, kan die operatie niet in Nederland plaatsvinden.

En dat terwijl de behandelend artsen in Turkije van mening zijn dat een dergelijk gecompliceerde ingreep in Nederland veel meer kans van slagen heeft, omdat de kinderhartchirurgie hier op een hoger plan staat dan in Turkije. Door een wel erg regide toepassing van de wet is deze levensreddende operatie vooralsnog echter in Nederland niet weggelegd voor Zekiye Dogan.

Haar vader Ercan Dogan, sinds 1992 Nederlands staatsburger, plukt daarmee de wrange vruchten van de in het voorjaar van 1993 aangepaste wet op de gezinsvorming. In die wet werd toen vastgelegd, dat het niet alleen voor buitenlanders, maar ook voor Nederlanders, onmogelijk is om hun in het buitenland wonen gezinsleden over te laten komen, als zij niet over een vast werk en dus een vast inkomen beschikken.

Eran Dogan heeft geen vast werk. Dus komen zijn vrouw Derya en de doozieke Zekiye Nederland niet in.

Hoewel Dogan zich niet serieus genomen zegt te voelen door de Vreemdelingendienst van de politie in zijn woonplaats, zegt woordvoerder H. Kamps dat de politie Almelo wel degelijk met de zaak in de maag zit.

“Puur juridisch houden de mogelijkheden voor ons op. Werk en inkomen zijn een eis om tot gezinsvorming te kunnen overgaan. We hebben de zaak aangekaart bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst in Zwolle met het verzoek om op medisch-humanitaire gronden een uitzondering te maken. Meer kunnen we niet doen.”

Dogan, sinds een paar weken terug uit Turkije, is hard op zoek gegaan naar vast werk, maar is tot de conclusie gekomen dat zijn zoektocht welhaast kansloos is.

“Via uitzendbureaus kan ik zo aan de slag, maar dat geeft geen garantie op vast werk. Er is geen bedrijf in Nederland dat direct een werknemer voor vast aanneemt. Zeker niet als het om produktiewerk gaat. Eerst ben je twee maanden op proef, dan krijg je een contract voor een half jaar en vervolgens een contract voor een jaar. Je moet volgens de wet minstens een jaarcontract hebben om je familie te kunnen laten overkomen. Als ik zo lang moet wachten, is Zekiye waarschijnlijk al overleden.”

Tot vorig najaar had Dogan een eigen stoffenzaak in Almelo. Toen hij in verband met de zwangerschap van zijn vrouw en de geboorte naar Turkije vertrok, paste een Turkse 'vriend' op de winkel. Die heeft er volgens Dogan een puinhoop van gemaakt.

“Toen ik na maanden terug kwam in Almelo, waren er leveranciers niet betaald, was de huur niet voldaan en was er voor duizenden guldens naar Turkije gebeld. Ik stond op het punt van failliet gaan. Via een afbetalingsregeling met de belastingdienst heb ik een faillissement kunnen voorkomen, maar het was niet mogelijk om die zaak nog langer open te houden. Nu zit ik met een flinke schuld.”

“Degene die op de winkel heeft gepast, zei dat hij mijn naaimachines had verkocht en mijn geld had gebruikt om z'n eigen schulden af te lossen. Ik heb daarvan aangifte gedaan, maar zit nu zelf met een probleem.”

Woordvoerder Kamps van de politie Almelo bevestigt de aangifte, maar voegt eraan toe dat die een paar dagen later weer is ingetrokken.

Met zijn huisarts Jan Zijp aan zijn zijde, blijft Ercan Dogan vechten voor het leven van zijn enig kind. “Hij kwam hier op het spreekuur en was behoorlijk overstuur. Hij wilde zichzelf voor het politiebureau met benzine overgieten en in brand steken. Dat heb ik hem uit het hoofd weten te praten”, zegt Zijp.

“Er moet in dit specifieke geval gewoon een oplossing te vinden zijn. Ik heb afgelopen vrijdag telefonisch contact gehad met een medisch-adviseur van het ministerie van justitie. Van zijn advies zal veel afhangen.”

Woordvoerdster J. Pols van het Ministerie van Justitie laat desgevraagd weten, dat er op de wet op de gezinsvorming geen uitzonderingen mogelijk zijn.

“We geven wel eens een tijdelijke vergunning af voor het ondergaan van een medische behandeling in Nederland. Dat gebeurt alleen als wordt aangetoond waarom het noodzakelijk is dat die behandeling persé hier moet plaatsvinden. Het advies over Zekiye Dogan, dat we hebben binnengekregen van onze eigen geneeskundige inspectie, gaat ook in die richting. Over enkele dagen nemen we een definitief besluit.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden