Nederlander lager opgeleid dan CBS denkt

Van onze onderwijsredactie LEIDEN - De cijfers over onderwijs die het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) verzamelt, kloppen niet: ze geven een veel te rooskleurig beeld. Een half miljoen mensen die op papier 'middelbaar' of 'hoger opgeleid' zijn, hebben in werkelijkheid slechts lager onderwijs genoten.

Dat althans beweert de Leidse politicoloog dr. G. Visscher in een artikel dat dezer dagen verschijnt in de Sociologische Gids. Volgens Visscher maakt het CBS een systematische fout in z'n Enquête Beroepsbevolking, een groot jaarlijks steekproefonderzoek dat - onder meer - het opleidingsniveau van de Nederlander meet.

Die fout komt er op neer dat het CBS er geen rekening mee houdt dat mensen met weinig opleiding veel vaker 'nee' zeggen op het verzoek aan een enquête mee te doen, dan mensen met meer opleiding. Gevolg voor de uitslagen van enquêtes daarvan is, dat hoger opgeleiden er veel beter in zijn vertegenwoordigd dan laag opgeleiden. Op zichzelf is het bestaan van dat probleem rond de 'non-respons' bij onderzoekers bekend. Maar omdat er over opleidingsniveau geen andere betrouwbare cijfers zijn waaraan de EBB-resultaten kunnen worden getoetst, is volgens Visscher nooit goed uitgezocht hoe ernstig de meetfout is.

- Pagina 17: CBS schildert een te rooskleurig beeld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden