Interview

Nederlander is in theorie tolerant, maar in praktijk preuts

De meeste Nederlanders hebben geen problemen met homoseksualiteit. Toch vindt 29 procent het aanstootgevend twee mannen te zien kussen. Beeld HH
De meeste Nederlanders hebben geen problemen met homoseksualiteit. Toch vindt 29 procent het aanstootgevend twee mannen te zien kussen.Beeld HH

Nederlanders zijn tolerant en gunnen elkaar seksuele vrijheid. Toch? In theorie wel, zegt Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Toch vindt 29 procent van de Nederlanders het aanstootgevend als twee mannen zoenen. "Terwijl bijna 90 procent homoseksualiteit wél accepteert. Je mag dus wel homo zijn in Nederland, maar veel mensen willen het niet zien."

Putters houdt vandaag de jaarlijkse Johannes Rutgers Lezing in het kader van World Sexual Health Day, de internationale dag van de seksuele gezondheid.

Hoe seksueel vooruitstrevend is Nederland nog?
"Op het gebied van tolerantie zijn we ingehaald door IJsland, maar Nederland staat nog altijd op nummer twee. Vergeleken met andere landen doen we het heel erg goed, we hebben grote successen behaald. Zo hebben we weinig abortussen en een heel hoog anticonceptie- en condoomgebruik, ook bij de eerste keer. Daarnaast is de seksuele vrijheid in een heel pakket wetten geregeld. Met dank aan de emancipatiebeweging, die hard heeft gestreden voor gelijke rechten."

Wat wil je nog meer!
"Je kunt wel heel veel rechten hebben, maar die worden in de praktijk niet altijd geaccepteerd. We hebben juridische vrijheid bereikt en nog geen sociale. Zo durven de meeste biseksuelen er niet voor uit te komen op hun werk, uit angst voor vooroordelen en 'grappen': je bent vlees noch vis, je kunt niet kiezen, je bent niet te vertrouwen - dat werk.

"Ook door streng religieuze opvattingen komt de seksuele vrijheid onder druk te staan. Turkse en Marokkaanse jongeren worden gemangeld tussen verschillende opvattingen en voelen zich niet altijd vrij om lesbisch, homoseksueel of transgender te zijn.

"Ik zie ook een nieuwe preutsheid of voorzichtigheid, als gevolg van de sociale media. Heel lang leidde de populariteit van bijvoorbeeld Facebook tot openheid: mensen wilden alles met iedereen delen, die behoefte leek ongebreideld. Totdat ze ontdekten dat je die foto's niet meer van internet afkrijgt, dat ze je nagedragen worden. Mensen hebben óók behoefte aan anonimiteit, ze willen niet geschonden worden in hun privacy."

En dus zetten ze geen 'aanstootgevende' foto's of teksten meer op internet?
"Inderdaad, want ze denken: 'Misschien ziet mijn werkgever mijn Facebook-pagina wel en vindt hij het niet leuk dat ik homo ben'. Dat is een vorm van zelfcensuur. Ik heb in mijn eigen omgeving ook meegemaakt dat nota bene Facebook een foto van twee zoenende vrouwen verwijderde, omdat het bedrijf die onoorbaar vond. Die ene ervaring wil ik niet veralgemeniseren, maar de onderliggende vragen intrigeren me wel: wie bepaalt de normen? Hoe moeten we omgaan met seksualiteit op het internet?"

Zijn er nog echte seksuele taboes in Nederland?
"Zeker. Dat ouderen en mensen met een verstandelijke beperking ook behoefte hebben aan seks is er bijvoorbeeld één. Het idee is: mensen in een verzorgingshuis of inrichting hoeven niet te vrijen. Terwijl seksualiteit het welbevinden kan bevorderen; seks is niet per se een probleem."

Moeten we harder ons best doen om de seksuele vrijheid te verdedigen?
"Ja, we zijn in een nieuwe fase aangeland. De wettelijke rechten moeten nu ook in de praktijk worden gebracht. We moeten ze hardop benoemen en erkennen dat het soms misgaat. Dat homo's zich niet altijd vrij voelen om hand in hand te lopen op straat. Seksuele tolerantie is geen vanzelfsprekendheid, ook niet in Nederland."

Onder de noemer 'Baas in eigen bed' houdt SCP-directeur Kim Putters vandaag de vierde Johannes Rutgers Lezing in Eye, Amsterdam, 14.30-17.30 uur. De lezing is een initiatief van Rutgers WPF, kenniscentrum seksualiteit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden