Nederlander in Spaanse cel niet meer geslagen

Gevangenis op Palma de Mallorca waar Van der Dussen zit. Beeld Alex Tieleman
Gevangenis op Palma de Mallorca waar Van der Dussen zit.Beeld Alex Tieleman

Al elf jaar zit de Nederlander Romano van der Dussen in een Spaanse cel voor verkrachting, maar dankzij nieuw DNA-bewijs is de verwachting dat hij snel vrij komt. Zijn advocaat verwacht dat het Spaanse Hooggerechtshof nog deze maand het nieuwe DNA-bewijs accepteert. Van der Dussen wordt momenteel niet meer mishandeld door medegevangenen, heeft de raadsman vandaag tegen het ANP gezegd.

Het DNA dat is afgenomen van de Britse serieverkrachter- en moordenaar Mark Dixie kan volgens advocaat Silverio García Sierra aantonen dat Van der Dussen al ruim elf jaar onschuldig vastzit voor de verkrachting en poging tot verkrachting van drie Spaanse vrouwen in Fuengirola in 2003. "Dit is objectief bewijs. Het hof moet dit accepteren", zegt Sierra desgevraagd.

Eerder deze week zei de 42-jarige Van der Dussen tegen de Spaanse krant El País dat hij door medegevangenen is beledigd en mishandeld. "Op dit moment gebeurt dat niet meer", zei García Sierra, die bij de gevangenisdirectie aandacht had gevraagd voor de mishandeling van de Nederlander door medegevangenen. Zijn poging om Van der Dussen tijdelijk vrij te krijgen, is door justitie niet ingewilligd.

Osloconfrontatie
In de vroege ochtend van 10 augustus 2003 probeerde een man in de Zuid-Spaanse badplaats Fuengirola binnen twee uur tijd drie vrouwen, van 19, 29 en 33 jaar oud, te verkrachten. Zij werden mishandeld, aangerand en beroofd. Een van hen werd daadwerkelijk verkracht. Van der Dussen werd later bij een osloconfrontatie door twee van de vrouwen als dader aangewezen. De Nederlander, die altijd heeft ontkend, kreeg 15 jaar cel.

De geboren Leidenaar was juist naar Spanje vertrokken om daar een nieuwe start te maken na roerige jaren in Nederland. Maar daar kwam weinig van terecht. Na zijn arrestatie zag Van der Dussen de binnenkant van zeven Spaanse gevangenissen. Voor het uitzitten van een deel van zijn straf in Nederland kwam hij niet in aanmerking, omdat hij niet genoeg binding meer zou hebben met zijn geboorteland. Nu zit hij vast in de gevangenis van Palma de Mallorca.

null Beeld Alex Tieleman
Beeld Alex Tieleman

Het wrange is dat de Spaanse politie al in 2007 toevalligerwijs ontdekte dat er grote gelijkenis bestond tussen het DNA dat bij een van de slachtoffers uit 2003 was afgenomen en dat van Mark Dixie. Spanje wilde echter een nieuw DNA-monster om nog meer zekerheid te krijgen. De Britse kok Dixie zat toen al een levenslange gevangenisstraf uit voor de moord op het 18-jarige model Sandy Anne Bowman (18) in 2005 in Londen. Vanwege deze zaak was het DNA van Dixie, die in Fuengirola had gewoond, in een databank van Interpol terecht gekomen, die door de Spanjaarden werd geraadpleegd.

Twee maanden
Het duurde uiteindelijk tot begin dit jaar tot advocaat Sierra de uitslagen van de nieuwe test in handen kreeg, die hij nu wil voorleggen aan het Tribunal Supremo, het Spaanse Hooggerechtshof. Sierra gelooft dat de DNA-match het sluitstuk kan worden van een ernstige Spaanse juridische dwaling. Inmiddels zou Dixie ook zelf hebben verklaard 'mogelijk betrokken' te zijn geweest bij de zaak. "Romano moet gewoon zo snel mogelijk vrijkomen. Daar kan niemand nu nog aan twijfelen", zegt de advocaat.

Als het nieuwe bewijs in de zaak van Van der Dussen deze maand wordt toegestaan, duurt de procedure over de nietigverklaring van zijn vonnis volgens raadsman Sierra nog eens twee maanden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden