Nederlander houdt van natuur, niet van vage beleidstermen

VAN ONZE REDACTIE GROEN

Kap een bos en alle omwonenden komen in actie. Onderstreep het belang van natuur met termen als doelsoortenbeleid en ecologische hoofdstructuur en burgers haken af. Uit onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat mensen nog steeds veel om natuur geven, maar wel op emotionele gronden.

Beleidsmakers en natuurbeschermers liggen steeds meer met elkaar in de clinch over het behoud van soorten. De tegenstellingen verharden. Dat betekent echter niet dat er bij het publiek minder draagvlak is voor natuur.

Nog steeds vindt 95 procent van de Nederlanders natuurbescherming belangrijk en slechts 16 procent wil hier op bezuinigen, zo blijkt uit onderzoek van kennisinstituut Alterra en Wageningen Universiteit. Het dalend ledenaantal van Natuurmonumenten is een uitzondering, de Provinciale Landschappen bijvoorbeeld groeien nog steeds. Ook het aantal vrijwilligers groeit door en daarnaast ontstaan vaker lokale burgerinitiatieven. Op de natuurwerkdag, begin november, hielpen 12.000 mensen met bomen knotten en sloten schonen. In Europa hebben de Nederlandse organisaties relatief gezien de meeste leden en vrijwilligers.

Maar om dat draagvlak te behouden moeten natuurclubs en ambtenaren wel weten hoe ze de Nederlanders aanspreken. Door de technisch-wetenschappelijke benadering van natuur is er een groeiende kloof tussen beleid en beleving, constateert onderzoeker Arjen Buijs. Volgens hem stellen organisaties en overheid de acceptatie van hun eigen technische boodschap centraal, en dreigen ze zo de aansluiting met maatschappelijke ontwikkelingen te missen. Beheerders en beschermers moeten terug naar hun wortels, zegt Buijs. "In de 20e eeuw wisten natuurkenners als Jac P. Thijsse, heel goed hoe ze een grote groep konden mobiliseren." Thijsse maakte het Naardermeer tot eerste beschermd natuurgebied - met dank aan zo'n grote, bij het meer betrokken, groep.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden