Nederlander heeft kleinste kans op armoede in EU
Nederlanders lopen van alle inwoners van de Europese Unie het minste gevaar op armoede of sociale uitsluiting. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag gemeld.
Volgens het statistiekbureau bestaat voor 15 procent van de Nederlanders het risico op armoede of sociale uitsluiting. In de hele EU geldt dat voor bijna een kwart van de bevolking. Nederland staat daarmee bovenaan de Europese ranglijst, voor Tsjechië, Zweden, Finland en Frankrijk. In Roemenië en Bulgarije is de kans op armoede het grootst.
Armoede is hierbij gedefinieerd als een inkomen van minder dan 60 procent van het doorsnee-inkomen in een land. Sociale uitsluiting ontstaat als mensen niet kunnen beschikken over duurzame goederen als een auto, kleurentelevisie, wasmachine of telefoon.
Ook wordt gekeken of mensen zich op zijn minst om de dag een warme maaltijd kunnen veroorloven en een week vakantie per jaar. Verder wordt rekening gehouden met de mate waarin mensen onverwachte kosten kunnen opvangen.
'Nog geen reden voor geruststelling'
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken, die verantwoordelijk is voor het armoedebeleid van het kabinet, vindt het CBS-onderzoek 'nog geen reden voor geruststelling'. Ze wijst erop dat door de economische crisis Nederlanders meer risico lopen om met armoede en schulden geconfronteerd te worden.
'Daarom heeft het kabinet besloten elk jaar een bedrag van 100 miljoen euro extra vrij te maken dat gemeenten nu inzetten om mensen die dit het hardst nodig hebben ruggensteun te bieden. Dat werkt blijkbaar', concludeert Klijnsma.