'Nederlander heeft heimwee naar vorige eeuw'

(Novum) - Het gevoel 'vroeger was beter dan nu' wordt breed gedragen in de samenleving. Dat meldt het blad Reader's Digest woensdag op basis van onderzoek waartoe het opdracht gaf ter gelegenheid van zijn vijftigjarig bestaan. In vergelijking met de jaren negentig scoren de eerste jaren van deze eeuw een punt lager, van een zeven naar een zes.

De samenleving is er volgens Nederlanders sinds de jaren negentig met 39 procent op achteruitgegaan. Het vertrouwen in de kwaliteit van de wetgeving en het functioneren van de rechterlijke macht is met eenzelfde percentage omlaag gegaan. Ook in de politiek is het vertrouwen geduikeld: per saldo wordt Den Haag ruim een derde negatiever beoordeeld. Het vertrouwen in de politie en de bescherming die deze biedt daalde met 39 procent.

Ook op het vlak van integratie zijn Nederlanders minder optimistisch. Het vertrouwen in de integratie van minderheden daalde de laatste jaren met veertig procent. Dezelfde negatieve trend is zichtbaar in het vertrouwen in het behoud of herstel van normen en waarden (- 45 procent).

Een veel positievere ontwikkeling is zichtbaar als het gaat om persoonlijke ontwikkeling. Bijna vier op de tien Nederlanders oordelen beduidend positiever over hun eigen levensgeluk dan tien jaar geleden. Ook het vertrouwen in eigen persoonlijke groei en ontwikkeling is toegenomen (36 procent). De relatie met de kinderen, vaste partner en de rest van de familie is verbeterd en tussen privé en werksfeer bestaat meer balans.

Voor het onderzoek, uitgevoerd door Trendbox, zijn in juni duizend mensen tussen 18 en 70 jaar ondervraagd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden