Nederlander gelukkig, maar somber over de economie

Kerstboom in Den Haag Beeld anp
Kerstboom in Den HaagBeeld anp

Meer dan de helft van de Nederlanders is ontevreden over de economie, maar desondanks is 85 procent gelukkig tot zeer gelukkig. Het leven krijgt als rapportcijfer een 7,8. We zijn daarmee tevredener dan 10 jaar geleden.

Redactie

Dat positieve beeld schetst het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in De sociale staat van Nederland 2013, een tweejaarlijks rapport waarin de kwaliteit van het leven in Nederland is omschreven. Die kwaliteit is een combinatie van welzijn en welvaart. De publicatie is woensdag in Den Haag gepresenteerd. Het eerste exemplaar is voor Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.

Het economisch perspectief is wel betrekkelijk somber voor Nederland, vinden de inwoners. Halverwege dit jaar was nog maar 47 procent van de bevolking tevreden met de economie. Dat was 5 jaar geleden wel anders, toen liefst 81 procent van de Nederlanders tevreden naar de economie keek. Hoewel een minderheid een verslechtering van de eigen financiële situatie verwacht, sluipt de somberheid de algemene toekomstverwachting binnen. 'De stemming in het land: niet in de put, wel bezorgd', zo vat het SCP de heersende moraal samen.

Politiek vertrouwen
Het vertrouwen in de politiek telt sterk mee in de beoordeling van de burger. 'Dat politieke vertrouwen fluctueert sterk', schrijft het SCP. 'Het vertrouwen in de media is hoger dan in politieke instituties zoals de Tweede Kamer en de regering.' De schommelingen in de waardering voor de politiek worden sterk beïnvloed door de val en formatie van een kabinet. Bovendien zorgt de economie voor meer politieke druk: er moeten immers impopulaire beslissingen worden genomen, waardoor het vertrouwen daalt.

Wie economie zegt, zegt koopkracht. Tussen 2008 en 2011 daalde die met gemiddeld 3 procentpunten. De zelfstandigen blijken de grootste klappen te hebben opgelopen: hun koopkrachtverlies bedroeg over die jaren 11 procentpunten. Mensen in loondienst en degenen met een pensioen behielden volgens het SCP hun koopkracht. Hoewel de werkloosheid toenam (tot 8 procent), de armoede naar 7 procent groeide en het beroep op sociale uitkeringen groter werd, blijkt toch nog 72 procent van de Nederlanders tevreden met het eigen inkomen.

Gevarenzone
6 procent van de bevolking bevindt zich in de gevarenzone. Veel aangekondigde bezuinigingen en kortingen worden pas nu of later uitgevoerd. Met vertraging zullen de verslechteringen specifieke groepen hard treffen. Mensen met een lage opleiding, een laag inkomen, degenen zonder werk of mensen met een slechte gezondheid moeten rekenen met verdere financiële achteruitgang.

Het reële beeld van Nederland is dat van een sterke economie, aldus het SCP. Ons land staat op de achtste plaats op de lijst van meest concurrerende economieën in de wereld. Maar de prestaties lopen terug. Welvaart laat zich behalve aan de productiegroei, afmeten aan de mate waarin werkloosheid, geldontwaarding en het begrotingstekort kunnen worden beperkt. Deze onderdelen zijn op te tellen tot de zogenoemde misère-index. Daar scoorde Nederland 2 jaar geleden het beste en nu, zo schrijft het planbureau, zijn we een middenmoter.

Over de grens
Het SCP keek ook over de grens. In vergelijking met andere Europese landen is de kwaliteit van het leven in Nederland hoog. Maar het is duidelijk dat de huidige kwaliteit voor de komende generaties niet vanzelfsprekend is. De economische motor achter het besef van welvaart en welzijn hapert. Tussen 2010 en 2012 trad een verslechtering van de kwaliteit op, voor de eerste keer in 30 jaar. Toch meent 82 procent van de mensen dat het eigen huishouden welvaart vertoont en is ruim 70 procent tevreden met zijn inkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden