Nederlander eet nog altijd te zout

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

De hoeveelheid zout die Nederlanders dagelijks binnenkrijgen is net zo hoog al tien jaar geleden. Daarmee ligt de inname nog steeds ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van onderzoek.

Redactie

Het RIVM meet om de paar jaar bij volwassenen uit Doetinchem hoeveel zout, jodium en kalium zij dagelijks binnenkrijgen. Voor dit onderzoek hebben vorig jaar 289 personen uit Doetinchem tussen de 19 en 70 jaar 24 uur lang al hun urine verzameld. Daaruit blijkt dat de zoutinname tussen 2006 en 2015 bij volwassenen uit Doetinchem gelijk is gebleven. Net als in 2006 en 2010 lag die ruim boven de aanbevolen maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. De helft van de mannen had een zoutinname van meer dan 9,7 gram per dag, de helft van de vrouwen van meer dan 7,4 gram per dag.

Om de zoutinname uit bewerkte levensmiddelen in Nederland te verlagen zijn sinds 2006 allerlei initiatieven in gang gezet. Maar die afspraken hebben zich volgens het RIVM nog niet vertaald naar een 'aantoonbaar lagere zoutinname'.

Mooie woorden
De Hartstichting, Nierstichting, Nederlandse Hypertensievereniging en de Consumentenbond zeggen het te betreuren dat de zoutinname niet is gedaald. "Ondanks alle mooie woorden van de levensmiddelenindustrie om zout in voedingsmiddelen te verlagen, hebben deze inspanningen niet geleid tot een lagere zoutinname door de Nederlandse bevolking.'

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is 'verrast' door de uitkomst van het onderzoek. Volgens de koepelorganisatie is het zoutgehalte in diverse levensmiddelen tussen 2011 en 2015 met bijna 7 procent gedaald.

Ook de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) is verrast dat de 'inspanningen van fabrikanten en supermarkten op het gebied van zoutreductie niet zijn terug te zien in de resultaten van het onderzoek van het RIVM'. Volgens de FNLI is het nu vooral de gedragsverandering bij consumenten die aandacht behoeft.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden