Nederlander denkt bij jodendom vooral aan Wereldoorlog

December 2010: de Amsterdamse burgemeester Eberhart van der Laan steekt een zevenarmige kandelaar aan op de Dam. Beeld ANP
December 2010: de Amsterdamse burgemeester Eberhart van der Laan steekt een zevenarmige kandelaar aan op de Dam.Beeld ANP

Bijna de helft van de Nederlanders kan geen enkele joodse feestdag noemen. Als we aan het jodendom denken, associëren we dat vooral met de Tweede Wereldoorlog, keppeltjes en Israël. De kennis over de islam is doorgaans nog beperkter.

Robin de Wever

Dat blijkt uit een enquête die is uitgevoerd door bureau Direct Research, in opracht van het Joods Historisch Museum en de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Ons land kent naar schatting 30 duizend joden.

Voor bijna negen op de tien Nederlanders is het christendom de bekendste religie; het boeddhisme staat op de tweede plaats. De helft van de geênqueteerden gaf aan het jodendom beter te kennen dan het boeddhisme en de islam. Onder jongeren is de islam juist bekender.

Ongeveer tweederde heeft wel eens van één of meerdere joodse feestdagen gehoord. Populair zijn Pesach (de viering van de bevrijding uit de Egyptische slavernij), Chanoeka (het 'lichtjesfeest' ter herinnering van de verovering van de Jeruzalemse tempel) en Jom Kipoer (de Grote Verzoendag).

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden