Nederland zoekt naar kennis in India

Vijftig Nederlandse bedrijven vertrekken later deze week metminister Brinkhorst van economische zaken naar India. Ze zoekenniet alleen goedkope arbeid, maar ook hoogopgeleide talenten ennieuwe technologie.

Of het nu gaat om een nieuw computersysteem, het telen vanbloembollen of het uitvoeren van hartoperaties, India biedt veelslimme arbeidskrachten tegen ongekend lage kosten. Hetverplaatsen van werk uit dure landen als Nederland naar India -outsourcing of offshoring in het jargon- neemt een hoge vlucht.

Vooral in de informatietechnologie heeft India de afgelopenjaren een sterke positie opgebouwd. Onlangs maakte ABN Amrobekend bijna alle it-diensten te gaan uitbesteden, grotendeelsaan de Indiase bedrijven TCS en Infosys. Die opdracht, ter waardevan in totaal 1,8 miljard euro, vormt zelfs het grootste Indiaseit-contract ooit.

Tot nu toe was Nederland een kleine speler op de Indiaseit-markt. Vorig jaar werd er voor ongeveer honderd miljoen eurouitbesteed -de Verenigde Staten waren in hetzelfde jaar goed voorbijna tien miljard dollar.

Paul Tjia, die als consultant bedrijven begeleidt bij hetverplaatsen van it-diensten, verwacht de komende jaren een sterkegroei, van 30 tot 50 procent. “Dat gaat in feite vanzelf, of wewillen of niet.“

Drijvende kracht achter de uitbesteding is niet alleen hetkostenvoordeel, maar ook de enorme voorraad aan hoogopgeleidetechnici en ict'ers in India. “Het is gewoon een intellectueletsunami die op ons afkomt“, zegt Hans van Grieken, die bijconsultancy- en it-bedrijf Capgemini de innovatie onder zijnhoede heeft, over de aantallen jongeren die jaarlijks afstuderenin India. Zo leverden de duizenden universiteiten en hogescholenvorig jaar alleen al meer dan 200000 ingenieurs af.

Capgemini, in India vertegenwoordigd met ongeveer 3000werknemers, werkt daar nu aan een nieuw softwaresysteem vooruitkeringsinstantie UWV. Dat leidt al snel tot cultureleverwarring bij de Indiërs. “Sociale zekerheid kennen ze helemaalniet, ze denken dan aan liefdadigheid“, zegt Van Grieken. “Zespreken natuurlijk ook geen Nederlands en zelfs als je de taalwel spreekt, is het UWV-jargon niet eenvoudig.“ Maar Van Griekenservaring is dat de Indiërs gedisciplineerd doorzetten, tot deopdracht klaar is zoals afgesproken.

India loopt niet alleen voorop in de informatietechnologie.Ook in de zorg zijn er ontwikkelingen waar Nederland veel van kanopsteken, zegt Dorrit Gruijters. Zij werkt bij Interimic, eengroep consultants die zich bezighoudt met innovatie. “In Indiagebeurt heel veel, in rap tempo.“ Zo kent het land, waarhonderden miljoenen armen nog altijd vrijwel geen gezondheidszorgkrijgen, een groot aantal goed opgeleide artsen enprivé-ziekenhuizen. De kosten van operaties zijn er veel lagerdan in het Westen.

“In Nederland rijzen de kosten van de zorg de pan uit“, zegtGruijters. “Dus wil ik kijken of we bepaalde dingen in Indiakunnen doen. Er komen nu al veel mensen uit het Midden-Oosten,de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.“ Populair zijn vooral hartoperaties, die in India circa tachtig procent goedkoper zijndan in het Westen.

De huidige economische groei brengt ook problemen met zichmee. Zo kampen de snel uitdijende steden met ernstige vervuiling-en dat kan weer werk opleveren voor Nederlandse bedrijven, zoalsindustrieel toeleveringsbedrijf Teesing en TechnischIngenieursbureau E. Meurs. Zij gaan samen duizend lpg-zuilenleveren voor honderden tankstations in Delhi. Dat levert debedrijven circa tien miljoen euro op.

Niet alleen technologische en industriële bedrijven kijkennaar India, ook voor een traditionele Nederlandse sector als deland- en tuinbouw valt er veel te doen. Jan Neele, directeur vaneen bedrijf dat actief is in bloemen, bollen, vaste planten enfruitbomen, komt al decennia in India en heeft er inmiddelsduizend mensen werken. Het land biedt, naast goedkopearbeidskracht en kennis, nog een groot voordeel, zegt Neele: “Jevindt er, van de Himalaya tot het zuiden, iedere dag van het jaarelk klimaat van de wereld.“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden