Nederland zoekt naar kennis in India

Vijftig Nederlandse bedrijven vertrekken later deze week met minister Brinkhorst van economische zaken naar India. Ze zoeken niet alleen goedkope arbeid, maar ook hoogopgeleide talenten en nieuwe technologie.

Of het nu gaat om een nieuw computersysteem, het telen van bloembollen of het uitvoeren van hartoperaties, India biedt veel slimme arbeidskrachten tegen ongekend lage kosten. Het verplaatsen van werk uit dure landen als Nederland naar India –outsourcing of offshoring in het jargon– neemt een hoge vlucht.

Vooral in de informatietechnologie heeft India de afgelopen jaren een sterke positie opgebouwd. Onlangs maakte ABN Amro bekend bijna alle it-diensten te gaan uitbesteden, grotendeels aan de Indiase bedrijven TCS en Infosys. Die opdracht, ter waarde van in totaal 1,8 miljard euro, vormt zelfs het grootste Indiase it-contract ooit.

’Een intellectuele tsunami komt op ons af’

Tot nu toe was Nederland een kleine speler op de Indiase it-markt. Vorig jaar werd er voor ongeveer honderd miljoen euro uitbesteed –de Verenigde Staten waren in hetzelfde jaar goed voor bijna tien miljard dollar.

Paul Tjia, die als consultant bedrijven begeleidt bij het verplaatsen van it-diensten, verwacht de komende jaren een sterke groei, van 30 tot 50 procent. „Dat gaat in feite vanzelf, of we willen of niet.”

Drijvende kracht achter de uitbesteding is niet alleen het kostenvoordeel, maar ook de enorme voorraad aan hoogopgeleide technici en ict’ers in India. „Het is gewoon een intellectuele tsunami die op ons afkomt”, zegt Hans van Grieken, die bij consultancy- en it-bedrijf Capgemini de innovatie onder zijn hoede heeft, over de aantallen jongeren die jaarlijks afstuderen in India. Zo leverden de duizenden universiteiten en hogescholen vorig jaar alleen al meer dan 200000 ingenieurs af.

Capgemini, in India vertegenwoordigd met ongeveer 3000 werknemers, werkt daar nu aan een nieuw softwaresysteem voor uitkeringsinstantie UWV. Dat leidt al snel tot culturele verwarring bij de Indiërs. „Sociale zekerheid kennen ze helemaal niet, ze denken dan aan liefdadigheid”, zegt Van Grieken. „Ze spreken natuurlijk ook geen Nederlands en zelfs als je de taal wel spreekt, is het UWV-jargon niet eenvoudig.” Maar Van Griekens ervaring is dat de Indiërs gedisciplineerd doorzetten, tot de opdracht klaar is zoals afgesproken.

India loopt niet alleen voorop in de informatietechnologie. Ook in de zorg zijn er ontwikkelingen waar Nederland veel van kan opsteken, zegt Dorrit Gruijters. Zij werkt bij Interimic, een groep consultants die zich bezighoudt met innovatie. „In India gebeurt heel veel, in rap tempo.” Zo kent het land, waar honderden miljoenen armen nog altijd vrijwel geen gezondheidszorg krijgen, een groot aantal goed opgeleide artsen en privé-ziekenhuizen. De kosten van operaties zijn er veel lager dan in het Westen.

„In Nederland rijzen de kosten van de zorg de pan uit”, zegt Gruijters. „Dus wil ik kijken of we bepaalde dingen in India kunnen doen. Er komen nu al veel mensen uit het Midden-Oosten, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.” Populair zijn vooral hartoperaties, die in India circa tachtig procent goedkoper zijn dan in het Westen.

De huidige economische groei brengt ook problemen met zich mee. Zo kampen de snel uitdijende steden met ernstige vervuiling –en dat kan weer werk opleveren voor Nederlandse bedrijven, zoals industrieel toeleveringsbedrijf Teesing en Technisch Ingenieursbureau E. Meurs. Zij gaan samen duizend lpg- zuilen leveren voor honderden tankstations in Delhi. Dat levert de bedrijven circa tien miljoen euro op.

Niet alleen technologische en industriële bedrijven kijken naar India, ook voor een traditionele Nederlandse sector als de land- en tuinbouw valt er veel te doen. Jan Neele, directeur van een bedrijf dat actief is in bloemen, bollen, vaste planten en fruitbomen, komt al decennia in India en heeft er inmiddels duizend mensen werken. Het land biedt, naast goedkope arbeidskracht en kennis, nog een groot voordeel, zegt Neele: „Je vindt er, van de Himalaya tot het zuiden, iedere dag van het jaar elk klimaat van de wereld.”

Nieuwe economische reus kent grote problemen

India is een van de economische grootmachten van de toekomst. De snel toenemende bevolking van op dit moment 1,1 miljard mensen en de

economische groei van circa 6 procent per jaar, maken het belang van India op de wereldmarkt steeds groter. Het bruto binnenlands product was vorig jaar ruim 400 miljard euro –nog geen 400 euro per Indiër. In Nederland is dat bijna 30000 euro.

De meerderheid van de Indiase bevolking is zeer arm en woont op het platteland, zonder toegang tot de moderne verworvenheden in de steden. Veel arbeiders, bijvoorbeeld in de landbouw en de textielsector, verdienen amper twee euro per dag. Kinderarbeid komt op grote schaal voor.

De economische groei in India is bovendien kleiner dan in China, te klein om de armoede echt terug te dringen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden