'Year in Search'

Nederland zocht in 2019 naar Ajax, Chateau Meiland en het isogram

null Beeld

“Met Year in Search biedt Google een tijdsbeeld, dat een inkijk geeft in wat Nederland en de rest van de wereld bezighield”, aldus de zoekmachine in het begeleidende persbericht van hun jaarlijkse zoektrends.

Als dat inderdaad zo is, was de Nederlander het afgelopen jaar voornamelijk in de ban van Ajax, het Eurovisie Songfestival, Chateau Meiland en het isogram.

Die laatste term was de meest gegoogelde vraag. Pinksteren, podcast en, vrij terecht, de Nations League, zorgde verder voor vraagtekens bij de zoekmachine gebruikende Nederlanders.

Google heeft in zijn overzicht niet simpel naar de meest gebruikte zoekopdrachten gekeken, maar naar termen die snel zijn gestegen. Trending, noemt Google dat. De trending zoekopdracht in Nederland was Ajax. De club werd landskampioen, miste nipt de finale van de Champions League, en zal ook na de deceptie van gisteravond weer eventjes trending zijn geweest.

Songfestivalwinnaar Duncan Laurence was de ‘trending’ bekende Nederlander; gevolgd door Bridget Maasland (volgens Google het afgelopen jaar vooral bekend van haar relatie met de jongere André Hazes); en Iris Hond (volgens Google het afgelopen jaar vooral bekend van haar relatie met de oudere Marco Borsato). Chateau Meiland voert de trending-lijst van tv-programma’s aan, en marathonzwemmer Maarten van der Weijden was de meest gezochte sporter.

Een grafische weergave van de populariteit van zoekterm ‘bridget maasland’:

Internationaal gezien werd veel gezocht naar Joaquin Phoenix (uit de film ‘Joker’); de Copa America, de Notre Dame, Game of Thrones en de iPhone 11. Het jaaroverzicht van Google is hier te vinden.

Overigens, mocht u het ondertussen nog niet gegoogeld hebben: een isogram is een woord waarin elke letter uit het woord slechts één keer voorkomt, zoals sandwichformule, whiskyproducent en barvodsexnymfzwijgplichtjuk. Isogram zelf is trouwens ook een isogram.

Lees ook:

De ouders van het 21-jarige Google laten hun bedrijf de vleugels uitslaan

De oprichters van Google, Larry Page en Sergey Brin, trekken zich terug als leiders van het bedrijf.

Zo laat je je niet langer gijzelen door Google

Google zit totaal verweven in ons dagelijks leven en vaak hebben we dat niet eens in de gaten. Vandaag begint de week van de mediawijsheid. Hoe kunnen we ons minder afhankelijk maken van Google?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden