Nederland ziet perspectief in arrest-Erkel

(Novum) - Nederland is 'teleurgesteld' dat het het losgeld voor Arjan Erkel niet terugkrijgt. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ziet in het arrest van het gerechtshof in Zwitserland juridisch perspectief om eventueel in cassatie te gaan. Een definitief besluit daarover volgt na nadere bestudering van de uitspraak, zegt een woordvoerder van het ministerie donderdag.

Het hof in Genève bepaalde woensdag dat Nederland de 770 duizend euro die het betaalde als losgeld voor Erkel definitief kwijt is. Bovendien moet Nederland 230 duizend euro terugbetalen aan Artsen zonder Grenzen (AzG). Dat bedrag had AzG in bewaring gegeven in een kluis van de Nederlandse ambassade in Moskou. In totaal werd een miljoen euro losgeld betaald om de AzG-medewerker vrij te krijgen.

Het arrest is volgens het ministerie gebaseerd op heel formele gronden. Nederland zou de afspraak om het losgeld voor te schieten hebben gemaakt met één medewerker van AzG. In de statuten van AzG zou echter staan dat een afspraak pas geldig is als deze wordt gemaakt met twee medewerkers.

Buitenlandse Zaken wijst er voorts op dat het hof geen twijfels uitspreekt over de goede intenties van Nederland. Nederland zou te allen tijde in de veronderstelling zijn geweest dat het losgeld als voorschot betaald is, om AzG te helpen. Het ministerie benadrukt dat de beslissing om een miljoen euro te betalen midden in de nacht en in kort tijdsbestek genomen moest worden. Het arrest lijkt volgens Buitenlandse Zaken, na eerste bestudering, voor Nederland beter dan het vonnis van de rechtbank, die AzG vorig jaar ook al gelijk gaf.

Nederland heeft vier weken de tijd om in cassatie te gaan in Zwitserland. Juridische experts van het ministerie van Buitenlandse Zaken bestuderen de mogelijkheid daartoe.

Erkel leidde een missie van AzG in de Russische deelrepubliek Dagestan toen hij op 12 augustus 2002 werd ontvoerd. Na twintig maanden kwam hij vrij. AzG weigerde de 770 duizend euro die Nederland meebetaalde terug te betalen, omdat het zou zijn gegaan om een gift. Het ministerie heeft altijd volgehouden dat het het geld heeft voorgeschoten. "Wij onderhandelen niet met gijzelnemers en betalen nimmer losgeld", benadrukt een woordvoerder.

AzG liet woensdag weten het te betreuren dat Nederland het tot een rechtszaak heeft laten komen. "Wij hopen dat deze gerechtelijke procedure, die uiterst schadelijk is voor de hulpverlening, door deze uitspraak tot een definitief einde zal komen." AzG was donderdag niet direct bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden