Nederland zevende op ranglijst vrouwen in parlement
(Novum/AP) - Nederland moet zes landen voor zich dulden als het gaat om de vertegenwoordiging van vrouwen in het parlement. Politiek Den Haag moet een inhaalslag maken met Rwanda, dat de hoogste positie bekleedt op de lijst met een parlement dat voor bijna de helft uit vrouwen bestaat. Zweden staat op de derde plaats met 47,3 procent vrouwen, meldt de Interparlementaire Unie (IPU), de wereldorganisatie van parlementen.
Wereldwijd ligt de gemiddelde bezetting van vrouwen in parlementen op 16,9 procent. De IPU benadrukt dat vrouwen nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd zijn.
Volgens secretaris-generaal Anders Johnsson van de IPU liggen discriminatie en stereotypering ten grondslag aan de cijfers. Om verandering in de situatie te bewerkstelligen, is een mentale omslag nodig bij zowel mannen als bij vrouwen, zei Johnsson donderdag tijdens een persconferentie waarop de uitkomsten van het nieuwste IPU-onderzoek naar de vertegenwoordiging van vrouwen in parlementen werden bekendgemaakt.
Uit het onderzoek komt naar voren dat het percentage vrouwelijke parlementsleden tussen 2005 en 2006 langzamer steeg dan daarvoor. Als de huidige trend doorzet, zal het nog tot 2077 duren voor er evenveel vrouwen als mannen in parlementen zitten, rekende Johnsson voor.
Momenteel is er nog geen enkel parlement dat voor de helft uit vrouwen bestaat, al komen het Rwandese parlement (48,8 procent) en het Zweedse parlement (47,3 procent) in de buurt. Ook Costa Rica (38,6 procent), Finland (38 procent) en Noorwegen (37,9 procent) doen het niet slecht.
Nederland staat met 36,7 procent op de zevende plaats en België staat elfde met 34,7 procent. De percentages hebben betrekking op de lagerhuizen van parlementen. Inmiddels telt de Nederlandse Tweede Kamer 58 vrouwen, 38,6 procent van de 150 Kamerzetels. Het percentage vrouwen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is met 16,3 op de lijst lager dan gemiddeld.
In de Verenigde Arabische Emiraten mochten vrouwen zich vorig jaar voor het eerst verkiesbaar stellen voor het parlement: daar steeg het percentage vrouwelijke parlementsleden van 0 tot 22,5. Ook in Koeweit mochten vrouwen voor het eerst aan de parlementsverkiezingen meedoen, maar daar haalde geen van de vrouwelijke kandidaten een zetel. In Bahrein werd voor het eerst in de geschiedenis een vrouw in het parlement gekozen.
Onder de 262 parlementsvoorzitters (lagerhuizen en senaten samen) bevinden zich op het ogenblik 35 vrouwen en dat zijn er meer dan ooit. In Nederland heeft zowel de Eerste als de Tweede Kamer een vrouwelijke voorzitter, respectievelijk Yvonne Timmerman-Buck (CDA) en Gerdi Verbeet (PvdA).