Nederland zet hoog in op Olympische Spelen
(Novum) - De Nederlandse equipe begint met hoge verwachtingen aan de Olympische Spelen in Beijing, die vrijdag met de openingsceremonie officieel van start gaan. Oranje wil het beter doen dan vier jaar geleden en mikt op een plaats in de top tien van het medailleklassement. In Athene resulteerden vier gouden, negen zilveren en negen bronzen plakken in een achttiende plaats op de medaillespiegel.
De resultaten die in 2000 in Sydney werden geboekt, worden nu als richtlijn gezien. In Australië werd met een achtste plaats in het medailleklassement een historisch resultaat behaald. Toen werden twaalf gouden, negen zilveren en vier bronzen plakken binnengesleept. De doelstelling in Beijing is 25 medailles, waarvan negen gouden. Dat zou volgens chef de mission Charles van Commenée voldoende moeten zijn voor een plaats bij de beste tien landen.
Aan de omvang van de delegatie zal het niet liggen. Nederland stuurt een recordaantal van 242 sporters naar China. Het gastland beschikt met 639 atleten over de grootste afvaardiging. In totaal komen er tot aan de sluitingsceremonie op zondag 24 augustus ongeveer zestienduizend sporters in actie.
Volgens enkele onderzoeken zijn de verwachtingen van Van Commenée te hoog gegrepen. Onderzoekers van het Amerikaanse blad Sports Illustraded voorspellen dat Nederland zich tevreden moet stellen met zeven gouden medailles, volgens onderzoekers van de Groningse universiteit blijft de teller net als vier jaar geleden steken op vier keer goud.
Bovendien zijn twee van de vier gouddelvers uit 2004, Leontien Zijlaard-van Moorsel en Inge de Bruijn, intussen afgezwaaid. Pieter van den Hoogenband en Anky van Grunsven zijn er wel opnieuw bij en proberen een derde olympische titel op rij te pakken. Verder proefden judoka Mark Huizinga, mountainbiker Bart Brentjens, roeier Diederik Simon en hockeyers Jeroen Delmee, Teun de Nooijer, Guus Vogels en Sander van der Weide al van het olympische goud.
Ook deze keer heeft Nederland weer een behoorlijk aantal ijzers in het vuur, maar veel 'zekere' gouden plakken zijn er niet. Wel beginnen de hockeyvrouwen van Oranje als grote favoriet aan de Spelen en worden ook de kansen van Anky van Grunsven en de Nederlandse dressuurploeg hoog ingeschat. Bij het zwemmen, dat zaterdag begint, wordt geprobeerd een goed vervolg te geven aan het succes van de afgelopen jaren. Marleen Veldhuis lijkt de grootste kandidate voor een hoofdprijs, zowel individueel als met het estafetteteam.
Verder heeft Nederland bij het baanwielrennen belangrijke troeven in handen. De prestaties van Theo Bos op het WK in Manchester vielen dit jaar weliswaar tegen, maar hij heeft duidelijk toegeleefd naar de olympische sprint. Bij de vrouwen is Marianne Vos favoriete bij de puntenkoers en ook op de weg hoort ze tot de kanshebsters op goud. Bij het judo heeft Nederland ook een indrukwekkende delegatie. Volgens teammanager Cor van der Geest hoort Oranje daar minimaal drie medailles weg te kapen.
Veel aandacht gaat ook uit naar de Nederlandse voetbalploeg, die donderdag aan zijn olympische missie begon met een 0-0 gelijkspel tegen Nigeria. Met de aanwezigheid van Argentinië en Brazilië, die met teams vol sterren naar China zijn afgereisd, zou brons al een hele prestatie zijn voor het team van Foppe de Haan.
De titel 'Koning van de Spelen' lijkt op voorhand al weggelegd voor de Amerikaan Michael Phelps. De topzwemmer heeft zijn zinnen gezet op acht gouden medailles. Daarmee zou hij de prestatie van Mark Spitz verbeteren, die in 1972 in München zeven keer goud pakte. De plakken van Phelps zouden de Verenigde Staten goed van pas komen in het medailleklassement, waar een spannende strijd met China om de eerste plaats wordt verwacht.
Met de omstandigheden waarin de sporters hun prestaties moeten leveren, lijkt het mee te vallen. Het probleem met de smog is weliswaar slechts gedeeltelijk verholpen, maar volgens Van Commenée is daardoor de hitte wel beter te verdragen. Verder lijken de politieke aspecten die tijdens de fakkeltocht de boventoon voerden, de komende weken enigszins naar de achtergrond te verdwijnen. Openlijke politieke uitingen zijn voor de sporters tijdens de Spelen in ieder geval uitdrukkelijk verboden. De komende tijd wordt naar verwachting vooral gepraat over goud, zilver en brons.