Nederland zag geen reden om fonds aan te pakken

AMSTERDAM - Kort na 11 september 2001 schreef deze krant dat het Saoedische fonds Al-Haramain in Amsterdam werd vertegenwoordigd door de stichting El Tawheed, terwijl het elders met terrorisme in verband werd gebracht. Nu lijkt de Nederlandse vestiging bij de Verenigde Naties op de lijst met financiers van Al-Kaida te komen. Amerika en Saoedi-Arabië willen dat.

De Nederlandse overheid zag de afgelopen tweeënhalf jaar geen reden voor maatregelen tegen Al-Haramain. ,,Er zijn duidelijke aanwijzingen dat vanuit deze organisatie ondersteuning is verleend aan gewelddadige activiteiten door extremistische moslims'', schreef toenmalig minister De Vries van binnenlandse zaken kort na de publicatie in Trouw aan de Tweede Kamer. Maar de vestiging hier was 'zieltogend'. De geheime dienst, de AIVD, zou deze in de gaten houden.

In het jaarverslag over 2002 noemde de AIVD Al-Haramain 'een belangrijke geldschieter' van de Tawheed-moskee. ,,Gezien de zeer nauwe banden wordt niet uitgesloten dat verspreiding van het orthodox-wahabitische gedachtegoed in de moskee plaatsvindt.'' Niet alleen deelden het fonds en de moskee een adres en bestuursleden, maar Aqeel Abdulaziz Al-Aqil, de oprichter en oud-directeur van Al-Haramain, is hypotheekhouder voor het pand waarin de moskee zit.

Minister Remkes (binnenlandse zaken) schreef in januari nog aan de Tweede Kamer dat hij 'geen aanleiding' zag om Al-Haramain op de VN-lijst te laten plaatsen. De Tawheed-moskee liet die maand twee bestuursleden uitschrijven die zij deelde met het fonds.

Het is echter de vraag in hoeverre deze formele splitsing ook een feitelijke scheiding is. Volgens woordvoerder Zaari is Mahmoud el Shershaby, de radicale voorzitter van de Tawheed-moskee, nog altijd 'contactpersoon' voor Al-Haramain Nederland. En moskee Tawheed fungeert volgens hem nog als 'postadres' voor het Saoedische fonds.

Remkes stuurt de Kamer volgende week een onderzoek van de AIVD naar Saoedische financiering in Nederland. In het concept dat nu klaarligt, wordt Al-Haramain genoemd, maar staat niets over plaatsing op de terreurlijst van de VN.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden