Opinie

Nederland wordt in stilte ontpolderd

Carola Schouten (CU), Wouter Koolmees (D66), Arie Slob (CU) en Alexander Pechtold (D66) na afloop van het overleg met de Kunduz-coalitie op de fractiekamer van D66 waar wordt gewerkt aan de uitwerking van het Lente-akkoord. Beeld anp
Carola Schouten (CU), Wouter Koolmees (D66), Arie Slob (CU) en Alexander Pechtold (D66) na afloop van het overleg met de Kunduz-coalitie op de fractiekamer van D66 waar wordt gewerkt aan de uitwerking van het Lente-akkoord.Beeld anp

In vergelijking met de aandacht voor de ontpoldering van de Hedwigepolder, is de aandacht voor het 'ontpolderen'/onder water zetten van geheel Nederland tot nu toe verbazingwekkend minimaal. Want dit is wat er gebeurt in het Lente-akkoord. Onze welvaart en maatschappelijke consensus, die zijn gebaseerd op het polderen tussen overheid, werkgevers en werknemers, worden met één pennestreek om zeep geholpen.

Bert de Gans | oud-hoofd P&O-beleid ministerie VWS

De nieuwe daadkracht van de vijf partijen maakt het moeizaam bereikte pensioenakkoord overbodig. De grootste verrassing kwam eind vorige week: werkgevers kunnen voortaan werknemers zonder toetsing ontslaan. Een ooit moeizaam bevochten recht van werknemers, uiterst belangrijk voor hun bescherming, wordt geschrapt.

Inmiddels hebben de brutalen kennelijk de halve wereld: niet alleen de lonen van ambtenaren worden bevroren, maar volgens D66 moeten we binnenkort ook weer 40 uur werken! Ook de moeizaam bevochten 38-urige werkweek moet op de helling als het aan deze neo-liberalen ligt.

Kennelijk heeft nog niemand begrepen dat de grote crisis waarin we al vijf jaar zitten, werd veroorzaakt door de banken en door de neo-liberale politiek van deregulering van de financiële markten in de VS. Dus gaan we in Nederland de arbeidsmarkt dereguleren, terwijl Nederland met al zijn zzp'ers al de meest flexibele arbeidsmarkt heeft van geheel Europa. Nee, Nederland moet en zal onder water worden gezet. Echter, wie wind zaait zal storm oogsten.

Ik kan me niet voorstellen dat er een kiezer is van GroenLinks (en overigens ook van CDA en CU) die op 12 september voor deze ontpoldering van Nederland zal kiezen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden