Weblog

Nederland wordt gigabit-land

Het heeft wel erg lang moeten duren, maar in mij is toch een voorzichtig begin van optimisme aan het groeien over Nederland breedbandland. KPN zegt dat het in gigabit-termen is gaan denken.

De presentatie, vandaag, van KPN's nieuwe strategie telt vele invalshoeken die een reactie waard zijn. Maar wie mijn weblog al een tijdje volgt weet dat één aankondiging mij meer dan alles aanspreekt.
KPN wil (en moet) zijn positie bij de vaste netwerken versterken om te voorkomen dat binnenkort heel Nederland overloopt naar de kabelnetten van Ziggo en UPC. Uit die noodzaak trekt KPN eindelijk de enig juiste conclusie: het aanbod aan de consument moet beter zijn dan wat die klanten bij de kabel kunnen krijgen.
Oftewel: KPN mikt op internetsnelheden van 0,5 en 1 gigabit per seconde.
Dat maakte Joost Farwerck, van KPN's vaste net voor consumenten, vandaag bekend. Nog dit jaar komt hij met die snelheden.
Gigabitsnelheden zijn uiteraard alleen mogelijk op glasvezelnetten en daar hebben we er nog niet zo veel van. Maar ook daar wil KPN nu wat meer aan gaan doen, of door partners laten doen, moet ik misschien zeggen. Over twee jaar moet 21 procent van Nederland al op glasvezel zijn aangesloten. Da's een verdubbeling van het huidige net.
Bovendien gaat KPN proactief migreren, maakte Farwerck en passant bekend. Dat betekent dat in een gebied met een glasvezelnet KPN zijn klanten gaat overzetten van het oude kopernet naar het glasvezelnet. Daarmee wordt het glasvezelnet snel voorzien van abonnees en zo aantrekkelijk voor andere dienstenleveranciers op dat net, die het weer aanrekkelijk maken voor nog weer meer nieuwe abonnees. Dat vliegwiel zou de komende maanden en jaren dus eindelijk op gang moeten komen.
Met als resultaat dat Nederland toch weer een beetje gaat meelopen in de mondiale kopgroep van internetlanden. Want plek nummer 1 of 2 waar we een paar jaar geleden nog op prijkten, zijn inmiddels plek 14 of 15 geworden.
Met 'Nederland Gigabitland' maken we over een paar jaar misschien toch weer kans op veel moderne mediageneugten en veel moderne werkgelegenheid.

Oh ja, bijna vergeten. Bij KPN geldt wel: Eerst zien, dan geloven.

(Met veel dank weer een een met bladgoud te bedekken tipgever.)


Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden