Nederland wint een kwart minder aardgas

Een boortoren van de NAM bij 't Zandt. Beeld ANP
Een boortoren van de NAM bij 't Zandt.Beeld ANP

De Nederlandse aardgaswinning is afgelopen jaar met een kwart gedaald naar iets meer dan 51 miljard kubieke meter. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het CBS. Meer dan de helft daarvan kwam uit Groningse bodem.

In Groningen is het afgelopen jaar 29 miljard kubieke meter gas uit de bodem gehaald, ongeveer evenveel als een jaar eerder. Daarmee wordt voldaan aan de doelstelling die minister Kamp (Economische Zaken) stelde. Hij beperkte vorig jaar de gaswinning tot 30 miljard kubieke meter.

Dit jaar moet Kamp van de Rad van State de gaswinning in Groningen beperken tot 27 miljard kubieke meter. Kamp wilde eerst 33 miljard oppompen, om zo Nederlanders te bedienen én buitenlandse contracten na te komen. Dat plan werd door de Raad van State echter afgeschoten.

De import van aardgas is vorig jaar flink toegenomen. Daarmee wordt de verminderde winning in Nederland gecompenseerd. Er werd 36 miljard kubieke meter geïmporteerd. Landen als Rusland en Noorwegen zijn grootleveranciers. Tussen 2010 en 2015 is de invoer vanuit Rusland verdubbeld.

De komende jaren wil Kamp de afhankelijkheid van Gronings gas verminderen door stikstof te mengen met buitenlands gas (zodat de kwaliteit gelijk is aan Gronings gas) en door minder te exporteren. Dan kan de winning eventueel terug naar 18 tot 24 miljard kuub. Uiterlijk in september komt Kamp daarop terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden