Nederland wil zich verder aan Afghanistan binden - maar alleen financieel

Een boer in de Afghaanse Nangarhar-provincie. Beeld EPA

Nederland gaat zich na 2014 verder aan Afghanistan binden, maar vooralsnog alleen financieel. Op de NAVO-top komende zondag en maandag in Chicago wil de regering met 90 miljoen euro over de brug komen voor de periode 2015-2017. Het geld is bedoeld voor de Afghaanse politie en het leger en moet verzekeren dat de Afghanen zelf voor hun veiligheid kunnen zorgen.

De huidige en toekomstige betrokkenheid van de NAVO-landen in Afghanistan is een van de hoofdthema's op de top van het bondgenootschap in de thuisstad van de Amerikaanse president Barack Obama. Op de vorige top eind 2010 in Lissabon werd besloten de internationale gevechtstroepen (nu nog zo'n 129.000 man) geleidelijk terug te trekken.

In de huidige overgangsfase moeten de Afghaanse agenten en militairen een steeds grotere rol gaan spelen. Eind 2014 zouden dan de laatste buitenlandse manschappen kunnen vertrekken, 13 jaar na het begin van de oorlog tegen het radicaalislamitische Talibanregime.

De NAVO houdt nog steeds vast aan de plannen. Ondanks tegenslagen en hardnekkig verzet van de Taliban, laat NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen regelmatig positieve geluiden horen. Zo meldde hij onlangs dat de ISAF, de door de NAVO geleide internationale troepenmacht in Afghanistan, de langste periode van dalend geweld had geregistreerd.

'We kunnen niet voor eeuwig blijven. De Afghanen moeten voor hun eigen land de verantwoordelijkheid gaan dragen', aldus Rasmussen. Maar buitenlandse troepen zullen Afghaanse agenten en militairen ook na 2014 blijven trainen, zoals onder meer Nederlandse opleiders nu al doen tot minstens midden 2014.

'De Taliban zien het verkeerd als ze denken dat ze alleen ons vertrek hoeven af te wachten', stelt de NAVO-topman. 'We laten een zeer sterke en bekwame Afghaanse veiligheidsmacht achter.'

Afghanistan zal zijn strijdkrachten en politie bij lange na niet zelf kunnen bekostigen. De Afghaanse president Hamid Karzai zinspeelde eerder op jaarlijks ruim 4 miljard dollar (ruim 3 miljard euro).

De Amerikanen nemen het grootste deel voor hun rekening, naar verwachting omgerekend zo'n 1,7 miljard euro. Zij verwachten dat andere landen zo'n miljard euro ophoesten. Afghanistan zelf zou bijna 400 miljoen euro op tafel moeten leggen. Het is de bedoeling dat op de NAVO-top een groot deel van de financiering rond komt.

Net als de Amerikanen stelt Nederland dat niet alleen de NAVO-landen voor de kosten mogen opdraaien, maar ook 'de ISAF-partners en andere belanghebbenden'. NAVO-topman Rasmussen benadrukt dat het nog altijd goedkoper is de Afghaanse militairen en agenten te betalen dan zelf troepen in het land te houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden