Nederland wil ook Palestijnse economie helpen

Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Ramallah. Beeld epa
Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken in Ramallah.Beeld epa

Nederland wil ook met de Palestijnse Autoriteit de banden aanhalen om zo de Palestijnse economie te stimuleren. Nederland sluit zich daarmee aan bij een initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) zei dat dinsdag na een gesprek met zijn Palestijnse ambtgenoot Riyad Al-Malki in Ramallah. Timmermans haalde maandag al de banden met Israël aan. Met Israël en de Palestijnse Autoriteit zullen apart van elkaar tweejaarlijkse bijeenkomsten worden gehouden om de samenwerking te intensiveren.

Timmermans: 'Voor de Palestijnse Gebieden kan Nederland veel betekenen op het gebied van water, landbouw en wetenschap. Daar hebben collega Riyad Al-Malki en ik nu de basis voor gelegd.'

Hopeloos
Timmermans reageerde ook op uitlatingen van de Israëlische minister van Economische Zaken dat de Palestijnse hoop op een eigen staat hopeloos is en Israël de Palestijnse Gebieden moet annexeren. 'Iedereen roept hier altijd van alles. Ik meng mij nu niet tussen de partijen die met elkaar om de tafel moeten. Maar het Nederlandse standpunt is dat de illegale nederzettingen een essentieel punt in de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn. Ik heb dit in mijn gesprek met de Israëlische collega's dan ook sterk benadrukt', zei Timmermans.

Hij ging ook in op zijn besluit om ook met Israël de banden aan te halen, tegen een advies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken van april dit jaar in. 'Wij halen inderdaad de banden met zowel Israël als de Palestijnen aan, omdat ik geloof dat wij op die manier constructief kunnen bijdragen aan verzoening tussen beide partijen', zei Timmermans.

Van Palestijnse journalisten kreeg hij kritische vragen over het stilleggen van het Europese besluit om producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse Gebieden aan te merken als niet-afkomstig uit Israël. 'Deze labels zijn een manier om bedrijven te helpen de herkomst van producten te identificeren. Dat is iets anders dan een boycot. Ik ben tegen een boycot en denk dat een boycot van Israëlische producten averechts zal werken voor het vredesinitiatief van Kerry. Het is stilgelegd om de Amerikanen nu een kans te geven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden