Nederland wil onafhankelijk onderzoek in Kenia

(Novum) - Nederland wil een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen in Kenia. Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) wil dat de Europese Unie de Keniaanse politieke leiders aanspreekt op hun verantwoordelijkheden, meldt het ministerie donderdag. De bewindsman heeft daartoe donderdag gesproken met Dimitrij Rupel, minister van buitenlandse zaken van Slovenië, dat voorzitter is van de EU.

Koenders is bezorgd over de 'uiterst fragiele' situatie in Kenia. "Het is nu van belang om de internationale druk op de politieke leiders in Kenia op te voeren om zo snel mogelijk tot een vreedzame oplossing te komen." De bewindsman stelt dat de EU in goed overleg met andere grote spelers zoals de Afrikaanse Unie, de Verenigde Staten en Canada pressie moet uitoefenen op Keniaanse politici. De Keniaanse procureur-generaal Amos Wako riep donderdag ook op tot een onafhankelijk onderzoek naar de uitslag.

De EU en de Verenigde Staten willen dat de strijdende partijen een coalitieregering vormen. Dat is de uitkomst van een telefoongesprek tussen EU-buitenlandcoördinator Javier Solana en de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice, heeft een woordvoerder van Solana gezegd.

Nederland heeft deelgenomen aan de EU-waarnemingsmissie in Kenia met zeven waarnemers, onder wie SP-senator Eric Smaling. Die stelde woensdag dat de EU bij Kenia moet aandringen op een onafhankelijke hertelling van de stemmen. Dat is volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken niet nodig. "De stembiljetten zijn op lokaal, regionaal en op nationaal niveau verzameld. Op dat proces is geen toezicht geweest en daar is onafhankelijk onderzoek nodig", zegt een woordvoerder. "Het stemmen is transparant en eerlijk gegaan, daar is geen twijfel over. De fysieke stembiljetten hoeven niet opnieuw te worden geteld."

Woensdag werd duidelijk dat ongeveer 350 Nederlanders die op reis zijn in Kenia snel het land verlaten. Reisorganisatie Thomas Cook weet donderdag nog niet wanneer zij worden teruggehaald. "We zijn nog bezig om de repatriëring voor maandag te laten plaatsvinden. We zetten alles op alles om ze zo snel mogelijk terug te brengen", zegt een woordvoerder van Thomas Cook, dat marktleider Neckermann vertegenwoordigt. Die heeft 265 Nederlanders in Kenia. In totaal zijn er volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken negentienhonderd Nederlanders in Kenia, maar niet iedereen neemt deel aan een georganiseerde reis.

De Keniaanse verkiezingen vonden vorige week plaats, waarbij de zittende president Mwai Kibaki werd herkozen. De verkiezingsuitslag wordt betwist door de oppositie. Teleurgestelde aanhangers van oppositieleider Raila Odinga hebben dagenlang hun woede gekoeld in verschillende delen van Kenia. Demonstranten en ordetroepen raakten donderdag slaags in de sloppenwijken van de hoofdstad Nairobi. De toeristenindustrie, goed voor ruim zeshonderd miljoen euro aan jaarlijkse inkomsten, dreigt door het geweld in te storten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden