Nederland wil digitaal gidsland zijn

Universiteiten: Nederland kan zich internationaal onderscheiden in digitalisering. Beeld ANP
Universiteiten: Nederland kan zich internationaal onderscheiden in digitalisering.Beeld ANP

Nederland moet een proeftuin worden voor digitalisering. In die proeftuin willen alle universiteiten gezamenlijk gaan onderzoeken hoe digitale ontwikkelingen het best kunnen aansluiten op de behoeften van mens en samenleving.

Willem Schoonen

Het terrein is breed. Genoemd worden de inzet van informatietechnologie voor de overgang naar een circulaire economie, naar efficiënter transport, watermanagement, slimmere maakindustrie, gezondheidszorg, onderwijs, maar ook veiligheid en rechtsstaat.

Op al deze gebieden is de digitalisering natuurlijk al in volle gang, en is ICT basistechnologie geworden. En dat niet alleen hier, maar in alle ontwikkelde landen. Maar, zeggen de universiteiten, Nederland kan zich in digitalisering internationaal onderscheiden.

Nederland staat buiten de eigen grenzen bekend als een goede watermanager, een sensationele game-bouwer en een geweldige zaadveredelaar, maar het zou ook gids kunnen worden in digitalisering op al die maatschappelijke gebieden. Het heeft een goede uitgangspositie: onderwijs en onderzoek van topniveau, toegankelijk en goed georganiseerd, uitstekende, wijdvertakte digitale netwerken en een goede samenwerking tussen universiteiten en hightech-bedrijven.

Aanloop
In samenwerking met die bedrijven moet de ambitie van digitaal gidsland invulling krijgen. Want die invulling zit nog niet in het initiatief dat vandaag wordt gelanceerd. De universiteiten willen intensiever gaan samenwerken op al die digitale onderzoekslijnen en ze beloven er ook meer van hun middelen voor in te zetten. Maar middelen zullen ook moeten komen van bedrijven én van de overheid.

Toevallig is dit moment van lanceren dan ook niet. De aanloop is ingezet naar een volgend kabinet. En dit plan van de universiteiten is niet het enige dat het nieuwe kabinet krijgt aangereikt.

Van de hand van de huidige regering ligt er al de Digitale Agenda, die deze zomer naar de Kamer werd gestuurd. Daarin ligt de nadruk op digitale ontwikkelingen die de economie kunnen stimuleren, en niet zozeer op de maatschappelijke vragen die de universiteiten stellen. En ondernemersorganisatie VNO-NCW presenteerde onlangs 'NL Next Level', ook al een pleidooi voor forse investeringen in digitalisering.

En dan is er de Wetenschapsagenda, waaraan de zogenoemde 'kenniscoalitie' van universiteiten, hogescholen, onderzoeksorganisaties en ondernemingen bijna twee jaar heeft gewerkt. Daarvoor kon iedereen onderzoeksvragen indienen.

Herstel
En die kwamen er in groten getale: 12.000. Die zijn nu verwerkt in 25 routes voor wetenschappelijk onderzoek. Inhoud en investeringsplan daarvoor worden later deze maand gepresenteerd. De Wetenschapsagenda bestrijkt alle takken van wetenschap, niet alleen digitalisering, maar in heel veel van die routes speelt digitalisering een rol.

Al die plannen en agenda's moeten het komende kabinet aanzetten tot een trendbreuk. De kenniscoalitie verwacht extra investeringen van een miljard euro per jaar in wetenschappelijk onderzoek en technologische ontwikkeling. Dat zou de directe overheidsinvesteringen in O&O verhogen met zo'n 20 procent.

Dat lijkt fors, maar is in feite een herstel van wat er de laatste jaren verloren is gegaan. Dat miljard is ongeveer het deel van de aardgasbaten dat jaarlijks werd ingezet voor kennisontwikkeling. Dat was wettelijk zo geregeld. Maar omdat de bodem van de grote aardgasvelden in zicht komt, is aan die regeling een eind gemaakt en gaan de nog resterende aardgasbaten gewoon de schatkist in.

Ondanks alle ambities en mooie woorden over wetenschap en innovatie heeft Nederland de afgelopen jaren niet geïnvesteerd, maar gedesinvesteerd. Vanuit het veld klinkt nu, in al die plannen en agenda's, de oproep aan het volgende kabinet om dat weer om te buigen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden