Nederland werpt zich op als gidsland tegen terrorisme

De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. sprak vorig jaar tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
De van ronselen voor de jihad verdachte Azzedine C. sprak vorig jaar tijdens een pro IS-demonstratie in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

In de strijd tegen terrorisme wil Nederland de rol van gidsland spelen. Samen met Marokko gaat Nederland het 'Global Counter Terrorism Forum' (GCTF) leiden, een belangrijk internationaal adviesorgaan op het gebied van terrorismebestrijding. Het hoofdkwartier verhuist begin juli van Washington naar Den Haag .

Wilfred van de Poll

De Verenigde Staten en Turkije, de huidige voorzitters, richtten het GCTF in 2011 op. Formele bevoegdheden heeft het niet. Het is bedoeld om ervaring en kennis uit te wisselen tussen westerse en Arabische landen. Zo hopen de leden - 29 landen en de Europese Unie - terrorisme effectiever te kunnen bestrijden.

Nederland zal in oktober het stokje van de VS overnemen, een half jaar later volgt Marokko Turkije op.

Marokko logische partner
Al enkele jaren timmert Nederland hard aan de weg in het onderzoek naar contraterrorisme, aldus terrorismedeskundige Bibi van Ginkel. Onder andere door in 2010 het 'International Centre for Counter-Terrorism' in Den Haag op te richten, waar Van Ginkel bij betrokken is. Ze is daarnaast senior onderzoeker aan het Instituut Clingendael.

Samen met Marokko boog Nederland zich voor het GCTF de afgelopen jaren over de vraag hoe je moet omgaan met jihadgangers. De twee landen organiseerden enkele conferenties die adviezen over dit thema opleverden. Marokko is op dit punt voor Nederland een voor de hand liggende gesprekspartner, aldus Van Ginkel. "Het land kampt met een nog veel grotere uitstroom van jihadreizigers dan wij. Veel radicaliserende jongeren in Nederland zijn bovendien van Marokkaanse origine, dus is het logisch dat je met hun land van herkomst de handen ineen slaat."

Nederlandse aanpak jihadgangers
Dat ze nu samen het voorzitterschap gaan bekleden, komt mede doordat de kwestie van jihadgangers bij het GCTF centraal is komen te staan, aldus Van Ginkel. "Dat was aan begin anders. Maar nu is dit hét thema. Iedereen zit met de handen in het haar: hoe keer je deze trend?"

Daar zal Nederland als voorzitter van het GCTF het nodige aan kunnen bijdragen, verwacht van Ginkel. Ze ziet het eigene van de 'Nederlandse aanpak' onder andere in veel aandacht voor preventie en het voorkomen van radicalisering. "Een belangrijk speerpunt van Nederland is dat je moet investeren in de weerbaarheid van de samenleving, door organisaties in het maatschappelijk middenveld en de rol van vrouwen te stimuleren. En je moet op meerdere sporen tegelijk beleid voeren. Keihard optreden tegen discriminatie, maar ook inzetten op onderwijs. In Engeland vonden ze in de bagage van Syriëgangers een 'Islam for Dummies'. Deze jongeren ontberen de kennis om zich te verweren tegen geweldpredikers. Dus zou je ze op de middelbare school les moeten geven over de islam, om het kritisch denkvermogen te stimuleren. Er moeten alternatieve boodschappen zijn, tegen de IS-propaganda in. Daar heb je veel partners bij nodig."

Terrorismedeskundige Bibi van Ginkel Beeld Jacobson
Terrorismedeskundige Bibi van GinkelBeeld Jacobson

Nog veel te leren
Heeft deze brede benadering nu ook concrete resultaten geboekt? Volgens Van Ginkel valt dat onmogelijk vast te stellen: "Je kunt nooit weten wat je voorkomen hebt."

En, benadrukt ze, ook Nederland heeft nog veel te leren. Het ministerie van sociale zaken heeft pas afgelopen februari een speciale afdeling opgetuigd - de zogenoemde 'expertise-unit sociale stabiliteit' - die aan het voorkomen van radicalisering handen en voeten moet gaan geven.

Een voorbeeld van wat Nederland al goed doet, vindt Van Ginkel het Amsterdamse 'sleutelfigurenprogramma'. "Rolmodellen worden getraind om te praten met jongeren uit de eigen gemeenschap die mogelijk de verkeerde kant op gaan. Voor zo'n softe benadering kunnen niet alle overheden het geduld opbrengen. Hiermee loopt Nederland voorop."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden