Nederland 'was machteloos' bij actie van Greenpeace

Nederland kon niets doen tegen de actie van Greenpeace in de Russische poolzee. Tussen het protest van de milieuorganisatie en het Russische ingrijpen zat maar een dag. Dat maakte het 'onmogelijk voor de regering van het koninkrijk der Nederlanden om gepaste maatregelen te nemen', schrijft Nederland in antwoord op aanvullende vragen van het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg.

Greenpeace demonstreerde op 18 september vanaf het schip Arctic Sunrise bij een Russisch boorplatform. Nog dezelfde dag stelden de Russen Nederland hiervan op de hoogte. De Inspectie Leefomgeving en Transport deed onderzoek en concludeerde dat activisten met rubberbootjes in een verboden zone rond het boorplatform waren geweest. Hierbij zouden zij de veiligheid van dit platform en van schepen niet in gevaar hebben gebracht. Nederland zegt dat het 'bereid is op te treden' als Greenpeace de regels heeft overtreden, maar dat het daar niet de tijd voor had. In antwoord aan het tribunaal zegt Nederland verder dat Greenpeace gebruik maakte van de 'vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie en de vrijheid van vreedzaam protest'.

De dertig opvarenden van de Arctic Sunrise die Rusland nog altijd vasthoudt, zijn gisteren van Moermansk overgebracht naar Sint-Petersburg. In deze stad loopt ook het justitieel onderzoek tegen hen. Hun schip ligt nog in de omgeving van Moermansk. Nederland wil dat Rusland de opvarenden vrijlaat en het schip vrijgeeft. De Russische weigering hieraan te voldoen, was voor Nederland aanleiding naar het Internationaal Zeerechttribunaal te stappen. Dat doet op 22 november uitspraak.

(ANP)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden