Nederland vraagt niet om uitlevering van terreurverdachte Madina G.

Beeld anp

Nederland vraagt niet om uitlevering van terreurverdachte Madina G., die onlangs vanuit Syrië naar Tsjetsjenië vertrok.

Een uitleveringsverzoek voor terreurverdachte Madina G., die vanuit Syrië naar Tsjetsjenië is vertrokken, is volgens het Openbaar Ministerie (OM) zinloos omdat Tsjetsjenië geen onderdanen uitlevert. G. staat in Nederland op een lijst met terreurverdachten en wordt verdacht van ontvoering van twee van haar kinderen naar IS-gebied.

G., die vanuit haar woonplaats Maastricht in 2015 naar Syrië vertrok, keerde in november met nog dertien vrouwen en 35 kinderen van Tsjetsjeense afkomst terug naar haar geboorteland. Tsjetsjenië beschouwt de vrouwen niet als terreurverdachte. Kheda Saratova, die verantwoordelijk is voor het repatriëringsprogramma, zei gisteren in een artikel in Trouw dat eerder in The Washington Post is verschenen, dat vrouwen niet verantwoordelijk zijn voor de terreur van Islamitische Staat.

Het OM in Nederland gaat anders om met vrouwen die naar IS-gebied vertrokken. G. zegt dat vrouwen in IS-gebied alleen thuis zaten. “Wij baarden kinderen, bekommerden ons om het huis en onze echtgenoot.”

Arrestatiebevel

Justitie in Nederland doet zulke verklaringen steevast af als ongeloofwaardig. Volgens het OM wisten de vrouwen vanaf het moment dat de eerste berichten over gruweldaden van IS naar buiten kwamen, dat zij afreisden naar een strijdgebied waar een terreurorganisatie het voor het zeggen had. Tegen alle uitreizigers naar IS-gebied is een internationaal arrestatiebevel afgekondigd, zegt een woordvoerder van het OM. Dat blijft ook van kracht voor Madina G.

In 1999 vestigde G. zich in Maastricht, nadat ze de door oorlogsgeweld verwoeste Tsjetsjeense hoofdstad Grozny had verlaten. Toen zij in 2015 afreisde naar IS-gebied, liet zij twee kinderen achter in Maastricht. De andere twee, van destijds zeven en acht jaar, nam zij mee.

Het OM verdenkt haar van ontvoering, omdat zij de kinderen onttrok aan het ouderlijk gezag van hun vader. De kinderen komen uit een eerder huwelijk. Haar huidige echtgenoot, een uit Tunesië afkomstige man met wie ze naar Syrië vertrok, zit nu in de gevangenis in Syrië.

Lees ook: Tsjetsjenië wil IS-vrouwen laten vergeten wie ze waren

De ooit in Nederland woonachtige Madina verbleef met haar man en kinderen in Syrisch IS-gebied. Ze keerde terug naar haar geboortegrond in Tsjetsjenië. Daar wordt ze met open armen ontvangen en niet aangemerkt als terreurverdachte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden