Nederland voorop met opsluiten kinderen

AMSTERDAM (ANP) - In vergelijking met een aantal andere Europese landen sluit Nederland veel kinderen op. Vrijheidsbeneming van kinderen is in strijd met het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind als het niet wordt gehanteerd als uiterste maatregel.

Dit staat in het internationale rapport ’Violence against Children in Conflict with the Law', dat woensdag is gepubliceerd. Het onderzoek is verricht door Defence for Children International Nederland, in samenwerking met organisaties in het Verenigd Koninkrijk, België en Frankrijk.

„In alle vier de onderzochte landen stijgt het aantal opgesloten kinderen”, zegt projectleider Sharon Detrick. „Nederland blijkt een van de koplopers te zijn in Europa.”

Het aantal plaatsen in justitiële jeugdinrichtingen in Nederland is tussen 1997 en 2006 nagenoeg verdubbeld: van 1410 naar 2753. Op 1 januari 2006 verbleven 1117 kinderen op strafrechtelijke titel in een inrichting. In Engeland en Wales verminderde het aantal geregistreerde overtredingen van kinderen tussen 1994 en 2004, maar het aantal gevangengezette kinderen nam toe met 90 procent.

Volgens het onderzoek wordt het beleid ten aanzien van jongeren die in aanraking komen met justitie steeds repressiever en zijn er hardere straffen ingevoerd.

„De veiligheid in justitiële jeugdinrichtingen is zorgwekkend”, zegt onderzoekster Maartje Berger. „In Nederland is dit eerder onderkend in een rapport van de Inspectie Jeugdzorg samen met andere inspecties. Nederland springt er ook uit bij het toepassen van afzonderingsmaatregelen, waarbij kinderen veelvuldig meerdere dagen in een isoleercel of op hun eigen kamer worden geplaatst. In Engeland en Wales wordt vooral gerapporteerd over het regelmatige gebruik van dwang en dwangmiddelen, waarbij kinderen soms ernstige verwondingen oplopen. In alle vier de landen hebben opgesloten kinderen klachten over visitatie.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden