Nederland voor Ira ideale basis

Nederland ligt centraal, heeft een mild strafklimaat en het anonieme Amsterdam met een Ierse gemeenschap van zo'n 950 personen is een perfecte stad om een poos in onder te duiken.

Daarmee is Nederland een perfecte uitvalsbasis voor het Ierse Republikeinse Leger, meldde de Britse krant the Daily Telegraph afgelopen weekeinde naar aanleiding van de Ira-aanslag op een legerbasis in het Duitse Osnabrück. De daders van de aanval met mortieren houden zich vermoedelijk schuil in Amsterdam.

Het is niet voor het eerst dat Nederland wordt genoemd als land waarin zich een 'slapende' Ira-cel ophoudt, die wordt ingezet bij acties op het continent. De Randstad is in dit verband vaker genoemd, maar er zijn ook bewijzen dat Ira-leden zich in de grote steden in het westen hebben opgehouden.

Zo kon de politie twee maanden na de Ira-aanslag in Roermond waarbij 'per vergissing' twee Australische advocaten werden doodgeschoten, de 19-jarige Nederlandse studente Ingrid H. aanhouden. Het meisje uit Amstelveen werd ervan verdacht de vier vermoedelijke daders van die aanslag te hebben geholpen. De vrouw bleek een intieme relatie te hebben met het vooraanstaand Ira-lid Sean Hick en zij vestigde de aandacht op zich toen ze na de aanhouding van de Ira-verdachten briefjes schreef naar de gevangenissen waar zij vastzaten.

De gevangenisdirecties speelden de post door aan het rercherchebijstandsteam in Roermond dat de aanslag onderzocht. Omdat het meisje op het moment dat de politie naar haar zocht, met vakantie was in het toenmalig Joegoslavië, deed zij alvast een inval in haar eenkamerflat in Amstelveen. Daar trof de politie een vals Iers paspoort aan én een kwitantie waaruit bleek dat de vrouw de huur betaald had van een Ira-schuiladres in Den Haag.

Bij de inval in dit pand aan de Pletterijstraat vond de politie valse nummerplaten die de Ira-verdachten voor een vluchtauto hadden gebruikt en een mal waarmee die platen kunnen worden vervaardigd. Er lag een kaart van Venlo (waar de verdachten een auto hadden gestolen) en er werden complete kampeersets aangetroffen.

Volgens haar advocaat was het meisje, dat aanvankelijk bij haar ouders in Rijswijk woonde, in november 1989 bij een tramhalte in contact gekomen met de Ier Martin C., met wie zij uiteindelijk een liefdesrelatie kreeg en daardoor in de Ierse kringen verzeild raakte. Toen Martin naar de VS vertrok, begon de studente een verhouding met Hick.

De vrouw heeft nooit geweten dat de Ira-leden een aanslag wilden plegen, hoewel Hick na de aanslag - toen hij met handboeien had weten te ontvluchten en in Chaam hulp zocht - telefonisch contact met haar zocht. Toen het meisje weigerde, gaf Hick de naam door van een man die hem dan zou moeten oppikken. De studente werd uiteindelijk eind augustus 1990 vrijgelaten. Ze is nooit voor hulp aan de Ira vervolgd.

In 1988 waren er ook al aanwijzingen voor Ira-activiteiten op Nederlandse bodem. Een rechercheteam dat toen de Ira-moord op drie Britse militairen in Roermond onderzocht, nam de complete ledenadministratie van de Amsterdamse studentenvakbond Asva in beslag, omdat werd vermoed dat de Ira-leden gebruik zouden hebben gemaakt van het kamerbemiddelingsbureau van de vakbond.

De Binnenlandse veiligheidsdienst (BVD) houdt - vredesakkoord of geen vredesakkoord - voortdurend rekening met Ira-activiteiten op Nederlandse bodem. “Ondanks de vredesonderhandelingen ging er nog steeds een reële dreiging uit van de Noord-Ierse terreurorganisaties. Om die reden behielden zij de aandacht van de BVD”, aldus het jaarverslag uit 1995, dat twee maanden geleden werd gepubliceerd.

De afgelopen jaren zijn in Nederland verschillende Ieren aangehouden, van wie bleek of werd vermoed dat zij banden met de Ira hadden. Een van hen was de door de Belgische autoriteiten gezochte P. McNally, die in 1991 in Amsterdam werd gearresteerd. Hij werd beschouwd als een kopstuk van een Ira-netwerk dat vanuit Europa wapens naar Noord-Ierland smokkelt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden