Nederland volgt Europa met beloning voor zonne-energie

Particulieren kunnen vanaf 2008 gebruik maken van een subsidieregeling voor zonne-energie. In die regeling wordt niet de aanschaf, maar het gebruik van panelen beloond.

In Nederland wordt de zon nog nauwelijks benut als energiebron. Het land kent wel producenten van zonnepanelen, maar amper afnemers. Daar is de afschaffing van de subsidie voor zonne-energie in 2003 mede debet aan.

Passend binnen het milieubeleid van het huidige kabinet, roept het ministerie van economische zaken nu een nieuwe subsidieregeling in het leven. Die moet volgend jaar van kracht gaan, als onderdeel van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE). Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat het gaat om een terugleververgoeding, vooral bedoeld voor particulieren.

Dat houdt in dat mensen geen geld krijgen voor de aanschaf van panelen, maar voor het aantal kilowatt-uren stroom dat ze er mee opwekken. Het is nog onbekend hoe hoog de beloning wordt en of de regeling permanent is. In andere Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en België bestaat al jaren een beloningssysteem voor zonne-energie. Bedrijven en particulieren krijgen daar de eerste 20 tot 25 jaar een gegarandeerde, kostendekkende subsidie voor de schone stroom die zij met collectoren opwekken. Dat schiep een markt die in Nederland maar niet van de grond wil komen.

„We hebben een fikse achterstand in vergelijking met andere landen, maar vanaf 2008 kunnen we de draad weer oppakken”, denkt Wim Sinke van het Energieonderzoek Centrum Nederland. „En dat is nodig, want als we niet inzetten op zonne-energie, blijven we in de toekomst onnodig sterk afhankelijk van import.” Volgens Sinke biedt alleen het plaatsen van extra windturbines geen soelaas. „We moeten het hebben van een combinatie van opties en zonne-energie hoort daar absoluut bij. Overigens, straks is er misschien geen gemeente meer te vinden die nog windturbines wil plaatsen.”

Sinke denkt dat de komst van de terugleververgoeding een succes teweeg kan brengen. „Door het plaatsen van installaties kan zonne-energie zich ontwikkelen tot een energiebron die qua prijs kan concurreren met grijze stroom. Maar dat valt of staat bij het gemak warmee de beloning kan worden aangevraagd. Is het, simpel gesteld, een kwestie van een telefoontje, of moeten aanvragers stapels papier doorwerken? Dat is nog onduidelijk.”

Volgens Kees Onstein van het bedrijf APA, dat nieuwe technieken voor collectoren ontwikkelt, gaat er in Nederland nauwelijks geld om in zonne-energie. „Dat terwijl er in Duitsland zeker 10 miljard euro wordt verdiend aan de handel in zonnepanelen, door het gemak waarmee de overheid initiatiefnemers beloning toekent.” Onstein is dan ook groot voorstander van een belonend systeem. „Alleen daarmee krijgt Nederland een markt voor zonne-energie.” Ook andere producenten van zonnepanelen, zoals Solland Solar, geven aan blij te zijn als Nederland eindelijk het voorbeeld van de andere Europese landen volgt. Oprichter Gosse Boxhoorn: „Alles wat wij produceren verdwijnt nu over de grens, de achterstand van Nederland is beschamend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden