Nederland voldoet niet aan Europese richtlijnen

UTRECHT - Bij de juridische bescherming van natuurgebieden is veel fout gegaan, gaat het nog steeds fout en dreigt nog meer fout te gaan.

Dit zei prof.dr. Chris Backes van de Universiteit Utrecht gisteren op een studiemiddag van GroenLinks over de Habitat- en Vogelrichtlijn van de Europese Unie. De regels van deze richtlijnen, gericht op de bescherming van natuurgebieden en soorten planten en dieren, moeten in de Nederlandse wetgeving worden opgenomen, maar dat is nog steeds niet goed gebeurd.

Nederland is hiervoor veroordeeld door het Europese Hof van justitie en heeft in 1998 de Natuurbeschermingswet gewijzigd. Ook deze wet voldoet echter niet aan de Europese eisen en is, vijf jaar later, voor negentig procent nog niet van kracht. In december 2001 heeft het kabinet een nieuwe wijziging ingediend, die nog in behandeling is. Volgens Backes bevat het voorstel omstreden elementen, zoals het opheffen van de vergunningplicht voor schadelijke handelingen in natuurgebieden. Voor deze handelingen zou dan de Habitatrichtlijn rechtstreeks moeten worden toegepast.

De bescherming van soorten is, sinds vorig jaar april de Flora- en faunawet van kracht werd, juridisch beter geregeld, meent Backes. De wet is echter onoverzichtelijk en kent hoge administratieve lasten. Daardoor is de verleiding groot allerlei zaken op hun beloop te laten en te gedogen.

Minister Veerman (landbouw, natuurbeheer en visserij) heeft vorige week op grond van de Habitatrichtlijn 134 gebieden in Brussel aangemeld. Ze hebben een oppervlakte van 742000 hectare, meest water. In 1996 en 1998 had Nederland ook al natuurgebieden aangemeld, maar deze voldeden niet aan de eisen van Brussel. Alexander de Roo, europarlementariër van GroenLinks, is bang dat Nederland ondanks deze aanmelding nog steeds niet op de goede weg is.

De Roo: ,,Je moet die gebieden beheren en herstellen. Je moet voorkomen dat ze verslechteren en worden verstoord. Hoe rijm je dat met de aankoopstop? Al die postzegeltjes natuur gaan verder achteruit als je ze niet vergroot en verbindt. De landbouw klaagt nu al over de aangemelde gebieden en zegt dat die te eenzijdig op ecologische grondslag zijn gekozen. Terwijl de ecologische waarden volgens de Habitatrichtlijn nu juist het enige criterium mogen zijn.''

,,Bovendien kampt Nederland nog met grote problemen, zoals het uitblijven van compensatie voor het uitbaggeren van de Westerschelde, waarover de Europese commissie in december een klacht bij het Hof heeft ingediend, de IJzeren Rijn door de Meinweg en bouwplannen voor het IJmeer en IJsselmeer.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden