Nederland verslaat de rest van de wereld

Annemiek Van Vleuten op weg naar de overwinning op het WK tijdrijden in Oostenrijk  Beeld REUTERS
Annemiek Van Vleuten op weg naar de overwinning op het WK tijdrijden in OostenrijkBeeld REUTERS

Na de tijdrit bij de vrouwen kleurde het podium geheel oranje: een unicum. ‘Nederland loopt voorop met kansen bieden aan vrouwen’, zegt wereldkampioen Annemiek van Vleuten.

Wie meedoet, kan winnen. Dat is een waarheid, maar ook weer niet. In het vrouwenwielrennen gold dat gisteren al helemaal niet voor iedereen die niet uit Nederland kwam. De Nederlandse deelnemers aan de WK in Oostenrijk waren in de 27,7 kilometer lange tijdrit simpelweg een klasse te goed. Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen en Ellen van Dijk verdeelden in die volgorde de medailles, Lucinda Brand werd zesde.

In Innsbruck, waar de omliggende bergen eindelijk eens niet waren omgeven door dikke wolken, kleurde het podium geheel oranje. Voor het eerst in de geschiedenis van het wereldkampioenschap eindigde een tijdrit met drie renners uit hetzelfde land op het podium.

Voor Van Vleuten (35) betekende haar winst een verlenging van een jaar in de regenboogtrui. Ze reed de concurrentie op forse achterstand. Van der Breggen werd op 28 seconden tweede, Van Dijk gaf 1.25 minuut toe. Alleen een haperend tijdmetingssysteem zorgde nog voor enige spanning, toen tijdens de rit het verschil tussen Van Vleuten en Van der Breggen steeds kleiner leek te worden maar Van Vleuten in werkelijkheid juist uitliep.

Liggend op de vloer

Het was een uitbarsting van snelheid van Van Vleuten (“Het was storm tijdens de rit”) en dat terwijl haar voorbereiding gisterochtend niet optimaal geweest. Bij een dopingcontrole om 8.00 uur werd bij haar niet meteen een ader gevonden, waardoor het prikken langer duurde dan normaal. Ze vond zichzelf terug liggend op de vloer, zonder dat ze wist hoe ze daar was gekomen en was er ‘helemaal niet lekker van’. Een aflevering van ‘Boer Zoekt Vrouw’ hielp haar weer tot rust te komen. Enkele uren later won ze soeverein.

Van Vleuten in een regenboogtrui is soms als een kind in een speelgoedwinkel. Nadat ze vorig jaar in het Noorse Bergen voor het eerst wereldkampioene werd in de tijdrit, ging ze gedurende het seizoen bij een rustig trainingsrondje bewust op de tijdritfiets zitten. Dat deed ze vaak. Kon ze de bijbehorende trui even lekker aan. Na afloop van zo’n rit genoot ze van de was doen, als ze alles weer fris en opgevouwen in een aparte lade van haar kast kon wegstoppen.

Een lade die Anna van der Breggen in haar kast nog nooit vrij kon maken. Zij werd nog nooit wereldkampioen, ook gisteren niet. Na afloop gisteren vond ze dat ze een van de beste tijdritten uit haar carrière had gereden. Toch moest ze net als vorig jaar accepteren dat Van Vleuten (veel) sneller was. Al maakt het precieze verschil haar niet uit. “Het is het verschil tussen winnen en verliezen.”

Het tekende Van der Breggen wel dat ze meteen oog had voor het historische van de prestaties van de Nederlandse vrouwen. Van Vleuten en Van der Breggen domineerden. Van Dijk kwam er nu niet aan te pas maar veroverde desondanks brons. Van der Breggen: “Met zijn drieën op het podium, dat was wel echt bijzonder.”

Goede begeleiding

De totale overmacht verraste toch ook wel bondscoach Thorwald Veneberg. Aan hem kwam de onvermijdelijke en altijd gestelde waarom-vraag. Waarom zijn de Nederlandse vrouwen nu alweer zo overduidelijk beter? Veneberg: “Het is de generatie die goed is, maar de begeleiding is ook goed. De KNWU gaat met ze op hoogtestage naast de hoogtestages die de rensters zelf al doen. Faciliteiten voor mannen en vrouwen zijn hetzelfde. Dat is al een tijd zo, maar dat wordt nog steeds doorgezet. Wij proberen ook door te ontwikkelen. Ik weet niet wat andere landen doen, maar bij ons werkt het.”

Ook Van der Breggen (“We stuwen elkaar ook op”) en Annemiek van Vleuten verklaarden de overmacht door een professionalisering die al tijden aan de gang is. Die laatste verkende het parcours meerdere malen, onder meer met de bondscoach in mei. In Van Vleutens woorden: Nederland loopt voorop met kansen bieden aan vrouwen, waardoor ook zoveel medailles worden gewonnen. Niet alleen in het wielrennen, maar ook in andere sporten. “Kijk naar de Olympische Spelen. Het is niet raar dat Nederlandse vrouwen zo veel winnen.”

De tijdritwedstrijd werd niet alleen een op zichzelf staand evenement, maar ook een prelude op de wegwedstrijd van komende zaterdag. Nederland tegen de rest van de wereld, maar afgaande op de tijdrituitslag ook Van Vleuten tegen Van der Breggen. Ze zijn ploeggenoten en rivalen tegelijk. Het is aan bondscoach Veneberg, die gisteren de ploegauto achter Annemiek van Vleuten bestuurde (“Daar had ze zelf om gevraagd”), om binnen de ploeg nu de gewapende vrede te handhaven. Dat wordt veel praten, zei hij gisteren achteraf. Dat de grootste concurrent uit het eigen kamp komt is zo makkelijk nog niet.

Lees ook:

NOS-voetbal, waar blijven de vrouwen?

Het gebrek aan vrouwen in het dagelijkse voetbalprogramma over het WK (mannen-)voetbal toont een blinde vlek bij de NOS, betoogt oud-voetbalster en hoogleraar filosofie Martine Prange.

Wat sport betreft is Nederland in Pyeongchang geslaagd, wat imago betreft iets minder

Medailles vielen waar ze niet werden verwacht, en niet waar ze wel werden verwacht. Met twintig medailles was 'Pyeongchang' voor Nederland een succes.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden