Nederland verschijnt met 226 sporters op Olympische Spelen

LEUSDEN - De Nederlandse Olympische ploeg is in Spanje gestuit op de kinderziekten die nog kleven aan de organisatie van het volgende week zaterdag te openen megaevenement. Assistent-chef de mission Hans Bertels en vijf leden van de zeilequipe streken als eersten in Barcelona neer en moesten zevenenhalf uur uittrekken om zich te accrediteren.

ROB VELTHUIS

Volgende week dinsdag reist de officiele NOC-delegatie en het grootste deel van de uit 226 atleten en 114 begeleiders bestaande equipe af naar de diverse locaties van de Olympische Spelen. De totale ploeg arriveert versnipperd over elf dagen in de Catalaanse hoofdstad. Er is sprake van de op een na grootste afvaardiging die ooit op Olympische Spelen deelnam. Tijdens de thuiswedstrijden in 1928 in Amsterdam namen 246 sporters deel. De vrouwen zijn sterk in opkomst. Oranje neemt deel met 89 vrouwen, waardoor de verhouding met de mannelijke sporters eindelijk enig evenwicht begint te krijgen.

Overigens heeft het NOC niet gebruik gemaakt van alle 230 plaatsen die na heftige discussie met het plaatselijke organisatiecomite waren toegewezen. Aangezien volgens chef de mission Andre Bolhuis "alle kandidaten in de ploeg zijn opgenomen die aan de normen hebben voldaan" , werd afgezien van een coulante houding ten opzichte van nog vier sporters. Heftige discussies omtrent het buiten de Olympische ploeg laten van onder anderen marathonloopster Anne van Schuppen en zwemmer Casper van Dam zullen daarvan de voornaamste reden zijn. Bolhuis verklaarde gisteren tijdens een bijeenkomst met de pers in Leusden, dat de vier open plaatsen als een soort wisselgeld fungeren voor een zo optimaal mogelijke ploeg begeleiders. Aanvankelijk dreigde men in Barcelona ook daarin te snijden om overbevolking van het Olympische dorp te voorkomen.

Het NOC is erin geslaagd 21 zogenaamde FX-accreditaties los te peuteren waarmee persoonlijke begeleiders van sporters toegang hebben tot het trainingsveld en het Olympische dorp. Vier daarvan gaan naar de atletiekploeg, zodat Ellen van Langen (Thuys), Harold van Beek (Sowa), Marco Koers (Joosten) en Robert de Wit (Van Agt) van eigen begeleiders verzekerd zijn. De KNAU had aanvankelijk zes van dergelijke toegangsbewijzen aangevraagd. Een voor KNAU-bestuurslid Annie Schmidt, die op deze vreemde wijze als IAAF-gedelegeerde Barcelona binnen wilde komen. De andere afwijzing betrof die van bondscoordinator marathon Bob Boverman, die ook al in een eerder stadium buiten de officiele begeleidings-equipe werd gelaten. Volgens Bolhuis is dankzij veel schuiven aan 95 procent van de aanvragen voldaan.

Een vierjaarlijks terugkerend probleem blijkt de medische begeleiding te zijn, waarbij telkenmale chef-arts Sjung Hermans middelpunt van kritiek is. De Vakgroep Sportartsen en de Vereniging voor Sportgeneeskunde heeft het NOC een brief gestuurd waarin wordt gewezen op de geringe capaciteit aan doktoren en de afvaardiging van slechts twee gespecialiseerde sportartsen (Vergouwen en Blum). Het vijftal doctoren - een (sportarts) minder dan in Seoul, toen de ploeg ruim zeventig sporters minder telde - wordt gecompleteerd door de chirurgen Hermans en Van den Hoogenband en de huisarts Bon. Met name Peter Vergouwen dreigt overbelast te geraken nu hij in het Olympische dorp niet alleen de vrouwenhockeyers, handboog- en geweerschutters, judoka's, kanoers en atleten over de vloer krijgt, maar ook de 24 volleyballers van twee teams.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden