'Nederland verdient een nieuwe minister van integratie'

Geruchten dat Leers in nieuw kabinet geen opvolger krijgt

Het Landelijk Overleg Minderheden (LOM) pleit in een brief aan de informateurs Kamp en Bos voor een nieuwe minister van integratie. "We vinden dat onze achterban van 1,5 miljoen Nederlanders met een migrantenachtergrond dat verdient", aldus voorzitter Roy Ho Ten Soeng.

LOM reageert met de brief op hardnekkige geruchten dat minister Gerd Leers als integratieminister in een nieuw kabinet geen opvolger krijgt. Integratie zou dan rechtstreeks onder de minister van binnenlandse zaken vallen. "De ervaring leert dat zonder een coördinerende bewindspersoon, de aandacht voor de specifieke maatschappelijke positie van etnische minderheden, hun problemen en inbreng onvoldoende gewaarborgd is bij de vakministeries", schrijft LOM aan de informateurs. "Bij Binnenlandse Zaken sneeuwt ons onderwerp onder", voegt Ho Ten Soeng eraan toe.

LOM is gesprekspartner van de overheid namens de etnische minderheden in Nederland. Vertegenwoordigde groepen zijn burgers van Caribische, Chinese, Marokkaanse, Molukse, Surinaamse, Turkse en Zuid-Europese afkomst, en vluchtelingen in Nederland. "Wij hebben een signaleringsfunctie. We wijzen ministers op knelpunten in het beleid, we luisteren naar kabinetsvoornemens en adviseren wat wijs, en volgens ons iets minder wijs is. Ik hoop dat we dat kunnen blijven doen", aldus Ho Ten Soeng.

Met Leers had Ho Ten Soeng goed contact, zegt hij. "Met SIO, het Surinaams Inspraakorgaan, hebben wij hem bijvoorbeeld gewaarschuwd voor het hoge percentage zelfmoorden onder Hindoestaanse meisjes en de hoge schooluitval van Surinaamse jongeren in de grote steden. Dat zijn signalen die hem anders pas veel later hadden bereikt. Zo kunnen we hem op het spoor zetten van iets dat dreigt te ontsporen. Integratie blijft iets dat specifieke aandacht nodig heeft. Wij willen graag met de integratieminister de participatie en emancipatie blijven bevorderen, en achterstand en achterstelling bestrijden."

Hilbrand Nawijn (LPF) was in 2002, in het eerste kabinet-Balkenende, de eerste integratieminister. Zijn opvolgers waren achtereenvolgens Rita Verdonk, Ella Vogelaar, Eberhard van der Laan en Leers. Een kabinet zonder integratieminister doet 1,5 miljoen burgers tekort, stelt LOM. Leers (immigratie, integratie en asiel) heeft het volgens Ho Ten Soeng, door heel veel ophef over asielzaken, soms zelfs al te druk. "Dat zag je rond die affaire met Mauro, die wekenlang al zijn aandacht opslokte. Toen had hij helemaal geen tijd voor, volgens ons, veel belangrijker integratievraagstukken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden