Nederland uit topvijf van sterke economieën

'Praatmodel kabinet en gebrek aan technici debet aan verslechterde positie'

LAURA VAN BAARS

Nederland is uit het felbegeerde lijstje van de vijf meest concurrerende wereldeconomieën gevallen. Nederland daalde van een vijfde naar een achtste plaats, nadat het vorig jaar voor het eerst sinds 2000 in de topvijf was gekomen. Dit blijkt uit de concurrentie-index van het World Economic Forum en de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

"Het kan het kabinet niet verrassen dat we weer gedaald zijn", zegt professor Henk Volberda, die de gegevens voor Nederland verzamelde. "Als een van de weinige Europese landen zijn we afgelopen jaar niet in staat geweest om aan te haken bij de economische groei. Onze financiële markten functioneren niet goed en de stabiliteit van de banken is onvoldoende. Bovendien kampen we met een groot financieringstekort."

Toch zijn die problemen, waar veel andere landen ook mee te maken hebben, niet de enige oorzaak van de inzakkende Nederlandse concurrentiepositie. Het grote obstakel voor groei is het 'praatmodel' van het kabinet, vindt Volberda. "Het kabinet en de werkgevers sluiten akkoorden maar van de effecten daarvan zien we nog niets. Ze blijven maar naar elkaar kijken."

Een grote kwetsbaarheid van de Nederlandse economie is volgens Volberda dat er te weinig vakmensen op mbo-niveau zijn en te weinig technici met een hoger opleidingsniveau. Maar werd er juist afgelopen jaar geen Techniekpact tussen de overheid en werkgevers afgesloten om dat probleem op te lossen? "De betekenis van dat pact moet niet worden overdreven", vindt Volberda. "Het is positief dat aan het begin van dit studiejaar meer leerlingen voor een technische opleiding hebben gekozen, maar het zal nog jaren duren voor zij de arbeidsmarkt opstromen. Bovendien moeten ze ook wel echt aan het werk gaan in technische beroepen en niet te snel doorschuiven naar managementfuncties."

Er zou veel sneller en scherper gekozen moeten worden voor investeringen door het kabinet, vindt Volberda. "De overheid, de werkgevers en de kennisinstellingen maken wel mooie plannen voor investeringen in techniek, energie of de agro-industrie, maar waar blijft het geld? Als het bedrijfsleven terugdeinst, moet het kabinet het voortouw nemen. Dan heb ik het niet over die paar miljoen die ze voor innovatie uittrekken, maar over honderden miljoenen. Onze slechte score op innovatiekracht is een gevolg van falend kabinetsbeleid op het gebied van de topsectoren."

De meest concurrerende economie ter wereld is Zwitserland, gevolgd door Singapore, Finland, Duitsland en de VS. Volberda verwacht Nederland volgend jaar niet terug in de topvijf: "We staan voor grote hervormingen in de financiële sector, die tijd zullen vergen. Als we daarnaast niet fors investeren in innovatie, zakken we verder weg."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden