Update

Nederland trekt ambassadepersoneel terug uit Pakistan wegens onrust over Asia Bibi

Pakistaanse christenen bidden voor Asia Bibi, de vrouw die werd vrijgesproken van godslastering.Beeld AP

Christelijke kerken in Pakistan scherpen hun bewaking aan en gelovigen proberen niet op te vallen. Groeiend moslimextremisme maakt Pakistan gevaarlijk voor christenen. Nederlandse ambassademedewerkers kregen doodsbedreigingen.

De ophef in Pakistan over de christelijke vrouw Asia Bibi, die onlangs door het hooggerechtshof in Islamabad is vrijgesproken van godslastering, heeft niet alleen haar en haar familie in levensgevaar gebracht. Ook de rest van de christelijke minderheid in Pakistan leeft in angst.

De Nederlandse regering heeft om veiligheidsredenen een groot aantal personeelsleden van de ambassade in Islamabad terug naar Nederland gehaald. Minister Blok van buitenlandse zaken zei dat er doodsbedreigingen zijn geuit tegen ambassademedewerkers.

Kerken hebben hun beveiliging opgevoerd, leiders van de christelijke gemeenschap houden zich gedeisd en ook gewone gelovigen proberen zo min mogelijk op te vallen. “Als een moslim ergens van wordt beschuldigd, dan is het tegen die persoon”, aldus de Pakistaanse christelijke activiste Romana Bashir tegen tv-zender CNN. “Bij een christen wordt de hele gemeenschap erop aangekeken.”

De kleine christelijke minderheid in Pakistan – slechts 1 à 2 procent van de bevolking – woont vooral in steden als Karachi, Lahore en Islamabad en in dorpen in de provincies Punjab en Khyber Pakhtunkhwa. Hoewel Pakistan nooit een baken van tolerantie is geweest, leefden de christenen er vroeger redelijk vreedzaam naast de moslims. Maar de opmars van moslimextremisme maakt Pakistan de laatste jaren steeds gevaarlijker voor de christenen.

Daarbij speelt ook een rol dat Pakistan zeer strenge verboden op godslastering heeft. Op het ontheiligen van de Koran staat in het grote Zuid-Aziatische land een levenslange celstraf en op het belasteren van de profeet Mohammed de doodstraf.

Oorlog

Christenen worden geregeld het slachtoffer van geweldsuitbarstingen en lynchpartijen. Zo werd een stel levend verbrand in een steenoven, omdat ze pagina’s van de Koran zouden hebben verbrand. En politicus Salman Taseer, de gouverneur van de provincie Punjab die het opnam voor Asia Bibi, is enkele jaren geleden vermoord door zijn eigen bodyguard.

Die bodyguard, Mumtaz Qadri, is een held van de kleine, maar snel groeiende radicaal-religieuze partij Tehreek-e-Labaik, die nu ook tekeergaat tegen Asia Bibi. De bebaarde moslimgeestelijke Khadim Hussain Rizvi, voorman van Tehreek-e-Labaik, dreigde vorige week met bloedvergieten als de regering Bibi laat vertrekken. “Het wordt oorlog als ze haar naar het buitenland laat gaan”, aldus Rizvi.

Ook zijn de christenen nogal eens het doelwit van terroristen. Zo bestormden extremisten met geweren en bomvesten vorig jaar een kerk in de stad Quetta.

Waar Asia Bibi nu verblijft, is onduidelijk. De 53-jarige Bibi, moeder van vijf kinderen, werd vorige week vrijgelaten uit een gevangenis in de stad Multan en overgebracht naar de hoofdstad Islamabad. Volgens de autoriteiten is zij daar op een veilige plek ondergebracht.

Meerdere westerse landen hebben al aangeboden om haar en haar familie asiel te verlenen en de Canadese premier Justin Trudeau bevestigde gisteren dat zijn land hierover in gesprek is met Islamabad. Hij noemde de kwestie ‘zeer delicaat’.

Nepnieuws

Dit allemaal tot woede van moslimgeestelijke Rizvi en zijn aanhangers. De radicalen hebben bij het hooggerechtshof een verzoek tot herziening van Bibi’s zaak ingediend en eisen dat ze weer wordt vastgezet. Zij hopen dat Bibi alsnog wordt opgehangen. Bovendien winden de extremisten zich op over berichten op sociale media dat Bibi al in het buitenland is.

De Pakistaanse minister van informatie Fawad Chaudhry zegt dat dit nepnieuws is en dat Bibi nog in Pakistan is. Chaudhry zei met social-mediabedrijven te overleggen over verwijdering van de opruiende verhalen. “Mensen kunnen zelfs gedood worden door dit soort nepberichten.”

Kastenstelsel

Landarbeidster Asia Bibi zat vanaf 2009 in een Pakistaanse dodencel omdat zij ervan werd beschuldigd dat ze de profeet Mohammed had beledigd. Ze zou dat hebben gedaan tijdens een ruzie die ontstond toen ze water dronk uit dezelfde kom als moslimvrouwen. Die noemden dat onrein.

De oorsprong van het conflict illustreert dat de islam en het christendom in Pakistan, dat zich in 1947 afscheidde van India, rusten op het fundament van het hindoeïsme met zijn kastenstelsel. Veel leden van Asia Bibi’s christelijke gemeenschap stammen af van ‘onaanraakbaren’, de laagste groep in het kastenstelsel, die met hun bekering tot het christendom ontsnapten aan dat verstikkende systeem.

Voor heel wat Pakistaanse moslims zijn christenen nog steeds ‘onaanraakbaren’, die het smerigste werk horen te doen en met wie ze zeker geen eet- of drinkgerei willen delen. Doen ze dat wel, dan tasten ze hun ‘reinheid’ aan.

Lees ook:

Pakistaanse premier Khan zit tussen twee vuren

Het Pakistaanse ministerie van buitenlandse zaken doet er alles aan om het lot van de christelijke vrouw Asia Bibi af te schilderen als een louter justitiële aangelegenheid.

Kerkgangers in Vianen bidden voor komst Asia Bibi naar Nederland

Niemand in de Grote Kerk in Vianen weet waar ze is, maar in gedachten en gebeden zijn de aanwezigen, onder wie haar advocaat, bij haar. Bij de vrouw die symbool staat voor alle vervolgde christenen wereldwijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden