Nederland trekt aan de noodrem

Wanneer een voormalige kolonisator ingrijpt in het bestuur van een vroegere kolonie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is dat uiterst pijnlijk, zowel voor het voormalige moederland als voor de ex-kolonie, in dit geval Curaçao. Er klinkt hier en daar op Curaçao momenteel de klacht dat de 'macamba's de dienst willen blijven uitmaken'; de witte politici in Den Haag die nog altijd te weinig respect tonen voor de autonome positie van het Caraïbisch eiland in het koninkrijk Nederland.

Die voorspelbare klacht over onterechte Haagse bemoeizucht komt dan wel uit de hoek van een groep politici op Curaçao onder leiding van Gerrit Schotte, de ex-premier die al een keer voor ambtelijke corruptie is veroordeeld en sinds deze week ook nog wordt verdacht van omkoping. Zij blazen te hoog van de toren.

De Rijksministerraad - de leden van het Nederlandse kabinet aangevuld met vertegenwoordigers van de voormalige Antillen - besloot bepaald niet voor niets tot de zware maatregel waardoor het huidige eilandbestuur van Curaçao tijdelijk de bevoegdheid is ontnomen over het al dan niet houden van vrije verkiezingen.

Want wat is de situatie? De voorgaande eilandregering onder leiding van de sociaal-democraat premier Hensley Koeiman stond te boek als 'schoon', maar verloor plotseling haar meerderheid in de Staten toen de oppositie onder de leiding van de corrupte parlementariër Schotte twee leden uit de coalitie wist los te weken. Bij Justitie bestaat inmiddels de verdenking dat minstens een van deze overlopers is omgekocht.

Het kabinet-Koeiman dat hierdoor ten val kwam besloot nieuwe verkiezingen uit te schrijven op 28 april. Schotte en de zijnen, die haastig een nieuwe meerderheidsregering samenstelden, haalden vervolgens een streep door deze verkiezingen; zij verordineerden 'uitstel'.

Minister Plasterk van koninkrijksrelaties greep vanuit Den Haag in om de Statenverkiezingen gewoon door te laten gaan op de eerder vastgestelde datum. Want er is volgens Plasterk door het interim-kabinet onder regie van Schotte 'ernstig afbreuk gedaan aan de integriteit van het verkiezingsproces'. Plasterk nam een even historisch als zwaar besluit: via een Algemene Maatregel van Rijksbestuur - een soort dwangmaatregel - neemt nu de gouverneur van Curaçao, Lucille George-Wout, de bevoegdheid van het eilandbestuur over om de verkiezingen te organiseren, gewoon op 28 april. Het besluit heeft de zegen van de Raad van State, die controleerde of Den Haag niet te ver ging.

De ingreep vanuit Nederland was pijnlijk maar terecht. Om de democratie en rechtsstaat te beschermen.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden