Nederland trekt 3 miljoen euro uit voor oppositie Syrië

Een verwoest gebouw in Douma, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus. Beeld AFP
Een verwoest gebouw in Douma, een voorstad van de Syrische hoofdstad Damascus.Beeld AFP

Nederland trekt 3 miljoen euro uit om gematigde gewapende oppositiegroepen in Syrië te steunen. Met dat geld worden voedselpakketten, medische spullen, kleding, dekens en communicatieapparatuur geleverd aan deze groepen in het noorden en zuiden van het Arabische land, waar een burgeroorlog woedt.

Redactie

Dat hebben de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), Jeanine Hennis (Defensie) en Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.

Militaire steun aan de gewapende groepen is niet aan de orde. De Verenigde Staten gaan Syrische oppositiegroepen wel bewapenen. Het kabinet realiseert zich dat ook de niet-militaire steun in verkeerde handen kan vallen en dat er gefraudeerd kan worden, maar zegt alles te doen om die risico's zoveel mogelijk te beperken.

In hun brief geven de ministers een overzicht van de Nederlandse bijdrage aan de internationale strijd tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Alleen in Irak is Nederland militair actief. Zo voeren Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen vrijwel dagelijks luchtaanvallen uit op IS-doelen in dat land en trainen Nederlandse militairen hun Iraakse en Koerdische collega's in Arbil en Bagdad.

Opmars Irak gestopt

Door de activiteiten van de internationale coalitie is de opmars van IS in Irak gestopt en is de terreurgroep op diverse plaatsen in de verdediging gedrongen, constateren de ministers. IS gebruikt volgens hen wel steeds vaker bermbommen, indirect vuur (mortieren) en ook het aantal hinderlagen en zelfmoordaanslagen neemt toe.

De Nederlanders en alle andere militairen van landen die aan de coalitie deelnemen, moeten met die dreiging rekening houden. Ook bestaat het risico te worden ontvoerd.

Een Koerdische strijder raakte begin maart op een trainingslocatie bij Arbil gewond door een schot uit het wapen van een Nederlandse militair. Het strafrechtelijk onderzoek naar dat incident is nog bezig. Nederland heeft besloten tot een zogeheten coulancebetaling aan de gewonde militair vanwege zijn verwonding. Om welk bedrag het gaat, melden de ministers niet.

undefined

Iraakse militairen in de buurt van Arbil. Beeld afp
Iraakse militairen in de buurt van Arbil.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden