Nederland terug op de kaart

De laatste bridgerubriek van het jaar laat zich altijd uitstekend lenen voor een terugblik. Voor de Nederlandse bridge-teams is 2004 een goed jaar geweest.

Bij het EK in Malmö was er nog de nodige chagrijn over de zesde plek die Jansma-Verhees, Muller-De Wijs en Bakkeren-Bertens bereikten. Op zich geen onaardige prestatie, maar ze gaven op de valreep kwalificatie voor het WK in 2005 uit handen.

Gelukkig werd deze nare smaak gauw weggespoeld bij de afgelopen Olympiade in Istanbul. Daar haalden Jansma-Verhees, nu samen met Brink-Van Prooijen en Drijver-Schollaardt, een zilveren medaille. Het kan niet vaak genoeg herhaald worden wat een formidabele prestatie dit is. Een dergelijke triomf, een jaar nadat het professionele Team Oranje van start is gegaan, daar had niemand van durven dromen. De bonus kwam toen bekend werd gemaakt dat Oranje alsnog naar het WK mag. Hiermee lijkt het erop dat Nederland weer terug is op de wereldkaart.

Bij de Nederlandse vrouwen zijn we laatste jaren verwend met medailles in alle kleuren, vandaar dat het dit jaar iets tegenviel. Op het EK haalden Pasman-Simons, Arnolds-Vriend en Hoogweg-Van Zwol zilver, ruimschoots genoeg voor kwalificatie voor het WK (om de Venice Cup). Tijdens de Olympiade werden ze in de achtste finale uitgeschakeld door de latere kampioen, Rusland.

Bij een goed jaar horen mooie spellen, vandaar dat in deze rubriek de drie mooiste spellen van Nederland nog eens de revue passeren. 'Dames eerst', dus we beginnen met deze Olympische klapper van Pasman-Simons en Arnolds-Vriend in hun wedstrijd tegen Polen (zie diagram 1).

West Noord Oost Zuid

Vriend Arnolds

- - - 1

1 pas 2 4

pas 5 5 pas

pas pas

Arnolds kon niet direct haar schoppen forcing bieden, dus moest ze via het cuebid van 2 (kleur van de tegenpartij) haar kaart opbouwen. Daar kwam niet veel van, want een ronde later was ze gedwongen om op vijfniveau haar schoppenkleur te introduceren. Een harten en een ruitenslag gingen verloren, 5 werd dus precies gemaakt.

Aan de andere tafel gebeurde dit:

West Noord Oost Zuid

Pasman Simons

- - - 2

pas 2 4 5

pas pas pas

Simons vond haar kaart een sterke 2-opening waard en mocht 5 ongemoeid spelen. In het afspel moest Simons even nauwkeurig met haar entrees omspringen. De tweede schoppenronde troefde ze met de aas en speelde één hoge troef. Nu kwam er B, door west genomen met de aas en ruiten na voor Simons' aas. Een kleine klaveren volgde naar de zeven, H en een kleine harten hoog getroefd. Toen V viel kon Simons met 6 oversteken naar de acht om op 10 haar laatste ruiten weg te werken. Zo werd 5 precies gemaakt, dus kwam de aparte score van 1050 (600 + 450), 14 imp's, voor de vrouwen tot stand.

Dan de mannen. Op het EK in Malmö was dit een knap geboden slem van Muller-De Wijs (zie diagram 2).

West Noord Oost Zuid

Duboin Verhees Bocchi Jansma

- 1 pas 1

pas 1 dbl 1

3SA? pas pas pas

Jansma-Verhees boden volgens de Oranje Klaver. Hierin is een serie van 1-1-1 vrijwel betekenisloos (meestal heeft de 1-openaar een gebalanceerde hand van 12-14 punten). Dat maakte het voor de Italianen te moeilijk om uit te zoeken of er nog meer in zat dan 3SA. Muller-De Wijs, aan de andere tafel, hadden het ook niet makkelijk:

West Noord Oost Zuid

DeWijs Fantoni Muller Nunes

- 1SA 1) dbl 2 2)

dbl 2 3 pas

4 pas 5 pas

5SA pas 6 pas

pas pas

1) 12-14 SA

2) transfer naar schoppen

Een compliment aan Muller-De Wijs, die ondanks de 1SA-opening van noord (12-14) nog gecontroleerd 6 uit wisten te bieden.

Het mooiste spel van het Nederlands team komt wat mij betreft op naam van Jan Jansma, die tegen Italië op de Olympiade deze 3SA uit het vuur wist te slepen (zie diagram 3).

Ook Lauria-Versace, aan de andere tafel, boden met de NZ-handen 3SA, maar Brink kreeg met de oosthand de kans om een 1-volgbod los te laten, waarna Van Prooijen (west) tegen 3SA met 10 uitkwam. Versace nam met de aas en speelde harten naar de boer voor de heer van Brink, die weer schoppen speelde voor zuid. Nu sneed de leider in klaveren voor de vrouw van Brink, die weer schoppen inspeelde. De leider nam nu AV mee en toen hij weer klaveren speelde kwam Brink aan slag met A en incasseerde zijn winners (twee schoppenslagen, 10 en A), drie down, +300.

Tegen Jansma-Verhees kreeg oost (Bocchi) niet de kans om 1 te volgen, vandaar dat west tegen de 3SA van Jansma (zuid) met ruiten uitkwam voor de aas van oost, die switchte naar schoppen voor de leider. Jansma speelde geen harten, maar sneed direct in klaveren voor de vrouw van oost, weer schoppen en weer klaveren voor de aas van oost. Er kwam weer schoppen voor zuid en nu volgde drie ronden klaveren. Wat moest oost afgooien? Bocchi deed het niet zo handig, hij gooide twee harten en een schoppen. Jansma 'las' de hand goed, hij incasseerde H en gooide Bocchi in met de laatste schoppen, zodat oost met H10 naar de AV van de dummy moest spelen. Dat was 600, samen met de 300 van de andere tafel, 14 imp's in het laatje. Bocchi had beter zijn H sec kunnen zetten (dus soepeltjes drie hartjes weggooien op de vrije klaveren van de leider), dan had Jansma echt met zijn rug tegen de muur gestaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden