Nederland terug in de race

Op het EK van 2006 in Warschau stonden Italië, Hongarije en Ierland op een gegeven moment 1, 2 en 3! Voor Italië mag dat geen verrassing zijn, maar dat Hongarije en Ierland zo hoog staan, hadden toch weinig bridgers kunnen voorzien. Ierland doet het nog steeds erg goed (staat derde), maar Hongarije is inmiddels weggezakt; ze kwamen een sterk Nederland tegen. Door Hongarije met 25-3 van tafel te vegen, kwam Nederland met een zesde plek weer terug in de race, Hongarije zakte naar de zevende.

Hoewel Nederland op het moment van insturen nog iets gestegen is (vierde met 474 VP), zou een plek bij de eerste zes al een fantastisch resultaat zijn, de eerste zes plaatsen zich voor het WK in 2007 te Shanghai. Het is nog niet gedaan, want IJsland en Zweden staan met 471 VP vlak achter Nederland, en Polen zet zijn opmars gestaag door (zevende met 465 VP). Er zijn nog zes wedstrijden te gaan. Nederland heeft een redelijk licht programma, maar moet nog tegen concurrent Zweden. Dat is een zware tegenstander, maar de Zweedse sterspeler Peter Fredin is door zijn captain naar huis gestuurd wegens incorrect gedrag ten opzichte van zijn partner, dus dat zou de Zweden verzwakt kunnen hebben. Kijkt u dus op internet en teletekst om de laatste ontwikkelingen te volgen.

Voordat ik overga tot de wedstrijd Nederland-Hongarije, wil ik eerst nog even deze Nederlandse arbitrage belichten (tegen Israël) waar 3 WP op het spel stonden... (zie diagram 1)

Een vreselijk moeilijk spel voor Muller-De Wijs. Zouden ze na de 4 opening van noord nog uit kunnen vinden dat het 7 is?

Uiteindelijk nam De Wijs de goede beslissing, hij plakte aan 6 de zevende vast. Er was echter wel het nodige denkwerk van Muller aan vooraf gegaan. Ondanks de tafelschermen, kan dit tot ongeoorloofde informatie leiden als duidelijk is welke van de twee spelers aan één scherm heeft na zitten denken. In dit geval was het voor iedereen aan tafel duidelijk wie er in de piepzak zat. Daarom betwistten NZ zowel het doublet als de verhoging naar 7. In eerste instantie kregen Muller-De Wijs van de arbiter gelijk, maar daar namen de Israëliërs geen genoegen mee en gingen in beroep. Na het nodige wikken en wegen kwam 7 niet door de commissie. Het werd teruggedraaid naar 6 +1. Het belangrijkste argument van de commissie was dat het voor west niet duidelijk was dat oost A had (met V in plaats van A biedt oost precies zo) en dus zou het bezit van deze kaart door de denkpauze van oost ingegeven kunnen zijn. Muller redde met zijn speelwijze nog wel 1 WP, want aan de andere tafel werd 6 precies gemaakt en die ene imp was precies genoeg voor een extra WP. Als u nog eens naar het diagram kijkt is het afspel van 7 nog een zware opdracht. Hoe zou u het afspelen bij een schoppenstart van zuid?

Als de ruiten 4/2 of 3-3 zitten, kun je die kleur benutten door hem vrij te troeven, maar nu die kleur 5-1 blijkt te zitten, is het voorzichtig manoeuvreren. Je neemt de eerste slag met A en speelt ruiten naar A, gevolgd door een kleine ruiten, nu ontdek je het 5-1 ruitenzitsel want noord gooit een schoppen weg. Nu kun je de ruitenkleur niet meer benutten en moet je overschakelen op een ander plan. Je troeft een schoppen, steekt over met een kleine harten naar de tien en troeft de laatste schoppen met A. Hierna speel je de laatste troef van west en je trekt de troeven van zuid. Je houdt nog één troef in oost over. Nu wordt het raden wie V heeft. Zit die bij zuid, dan kun je zuid in een klaveren-ruitendwang brengen door ook de laatste troef te spelen; zit V bij noord dan moet je gewoon op V snijden. Muller raadde goed en maakte zijn contract.

Dan een schitterend spel van het Nederlands team (zie diagram 2), waarbij zowel de verdediging als de leider een probleem had. Via exact hetzelfde biedverloop werd in beide kamers 3SA bereikt:

Een standaard contract, dat, met 28 honneurpunten in de gezamenlijk handen, doorgaans weinig problemen oplevert. Maar omdat alles verkeerd zit, zijn er pas acht slagen...

Beide noordspelers kwamen uit met een kleine ruiten voor de tien en de boer van zuid en beide zuidspelers vonden de goede switch, schoppen. Hier scheidden zich de wegen. Muller speelde 9 na, die mocht houden en hij speelde weer schoppen na voor de heer op tafel. Klaveren was voor de aas en een harten was via de tien voor de vrouw van zuid, die weer passief bleef door harten na te spelen. De leider nam zijn klaveren en harten mee (in oost een schoppen weg) en speelde ruiten naar de heer, waarna hij zelfs H niet meer maakte omdat zuid A bleek te hebben, twee down.

Bij Westra aan tafel speelde zuid in slag twee 7 na, Westra de boer, noord de vrouw, voor de heer op tafel. Ook hier ging het klaveren naar de aas en harten naar de tien voor de vrouw van zuid en harten na voor de aas. Westra speelde zijn winnaars uit, eindigend in zijn hand. Wie had A? Westra trok de juiste conclusie: waarschijnlijk zuid, anders had noord misschien wel met 1 gevolgd of had zuid ruiten nagespeeld in slag twee. Daarom speelde hij 6 na om zuid in te gooien. Zuid kwam aan slag met B en moest – met A5 in zijn hand en H6 in dummy – Westra zijn negende slag komen brengen.

Noord gever, niemand kwetsbaar

HVB7643

2

7

V765

9

A753

AH10865

H2

A105

HVB104

3

AB84

82

986

VB942

1093

West gever, allen kwetsbaar

V1085

53

V9832

53

B63

HB87

74

AH64

AH42

A104

H106

V108

97

V962

AB5

B972

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden