Nederland telt 20.000 probleemgokkers

Een gokker uit Friesland had er enige tijd over gedaan, maar uiteindelijk was hij toch tot het inzicht gekomen dat hij gokverslaafd was. In een recente civiele zaak voor de Amsterdams rechter schetste hij een droevig beeld van zichzelf.

Ooit begonnen met een toto-formuliertje dat hij braaf inleverde bij de lokale sigarenwinkel, stapte hij vijf jaar geleden over op gokken via internet. In de rechtszaak trachtte hij kansspelaanbieder Unibet uit het Verenigd Koninkrijk ervan te overtuigen dat 's nachts op een zolderkamer in je eentje zitten gokken een teken van verslaving is. Met elke nieuwe inzet moest het verlies van de vorige gok goed gemaakt worden. Unibet had moeten zien dat hij een zeer ongezond gokgedrag vertoonde, de man moeten waarschuwen en af moeten sluiten van de goksite. De man kreeg nul op het rekest en moet vele tienduizenden euro's aan gokschuld wegwerken.

De man is niet de enige met zo'n verslaving. Van de 8,7 miljoen mensen die weleens een gokje wagen of meedoen aan de loterij is ruim 90.000 een zogeheten risicospeler, zo blijkt uit cijfers uit de geestelijke gezondheidszorg. Van die 90.000 zijn er vervolgens 20.000 echte probleemspelers.

In de geestelijke gezondheidszorg worden jaarlijks zo'n 2500 mensen behandeld voor wat heet een primaire gokverslaving. Als daarbij nog de mensen worden opgeteld die in eerste instantie aan iets anders verslaafd zijn, maar daarnaast ook gokverslaafd zijn, dan stijgt dat aantal naar 5100.

Is dat erg? Ja, de wetgever vindt van wel. Vandaar dat de Kansspelautoriteit als opdracht heeft goed op te letten dat gokverslaving niet uit de hand loopt.

Hoe vaak gokverslaving voor in vergelijking met andere verslavingen? Het valt mee.

In Nederland zijn vijftien keer zoveel mensen verslaafd aan alcohol, drie keer zo veel aan cocaïne en vijf keer zo veel aan cannabisproducten. Zeker onder jongeren komt de laatste verslaving heel veel vaker voor dan gokverslaving.

Wat de gokverslaafde Fries over zichzelf meldde, komt overigens overeen met de criteria voor een diagnose gokverslaving. Als de inzetten hoger worden teneinde opgewonden te raken tijdens het gokspel, als er vaker wordt gegokt tijdens onrustgevoelens, als gokken een obsessie wordt en relaties op het spel worden gezet, dan wordt al snel de diagnose gokverslaving gesteld. En dat zijn dan nog maar vier van de tien criteria die bij de instellingen voor verslavingszorg worden gehanteerd voor de diagnose gokverslaafd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden