Nederland telt 18 djihadverdachten

Pro-IS demonstratie in de Haagse Schilderswijk Beeld ANP
Pro-IS demonstratie in de Haagse SchilderswijkBeeld ANP

Achttien Nederlanders worden verdacht van het steunen van de djihad, of het maken van plannen om naar de Islamitische Staat af te reizen. Dat blijkt uit een rondgang van Trouw bij parketten van het Openbaar Ministerie (OM). Acht verdachten zitten in Nederland vast, twee in België, de rest kan op vrije voeten zijn of zijn rechtszaak of hoger beroep afwachten.

De verdachten komen uit Den Haag, Rotterdam, Delft, Huizen, Amsterdam en de omgeving van Arnhem.

Vandaag dient het hoger beroep tegen twee vaders uit Huizen, die volgens justitie met hun gezinnen naar Syrië wilden afreizen. Vorige week besliste de rechter dat er niet genoeg bewijs was voor een zaak, het OM denkt daar anders over. Ook de moeders worden nog verdacht.

Beide ouderparen zitten niet meer in voorarrest. De kinderen wonen weer thuis, nadat zij bij de arrestatie van hun ouders werden gescheiden en in pleeggezinnen werden geplaatst.

In Den Haag, dat bekend staat als de meest actieve regio in het Nederlandse djihadistische netwerk, zijn zeven verdachten. Onder hen zijn Azeddine C. (32) en zijn vrouw (24) die vorige maand in Duitsland werden opgepakt. Zij staan vandaag voor de raadkamer in Den Haag. Van de 24-jarige Rudolph H. is het voorarrest vorige week al verlengd met twee maanden.

De twaalf mannen en drie vrouwen worden verdacht van het voorbereiden van terroristische handelingen. Andere verdenkingen zijn samenspannen of ronselen voor de gewapende strijd van de terroristische organisatie IS en het opruien tot terreurmisdrijven.

Strafbaarheid
Nog maar weinig mensen zijn veroordeeld voor die verdenkingen, sinds de Wet terroristische misdrijven in 2004 van kracht werd. Strafrechtdeskundige en advocaat Geert-Jan Knoops heeft twijfels bij de haalbaarheid van de verdenkingen.

Het samenspannen voor een terroristisch misdrijf is moeilijk te bewijzen, denkt Knoops. "Samenspannen is een overeenkomst tussen twee of meer personen die niet aan een vorm gebonden is. Als verdachte A aan verdachte B vraagt of die zin heeft om in Syrië of Irak te gaan vechten, is dat geen afspraak, dus geen samenspanning. Misschien kun je dat met heel veel argumenten ronselen noemen."

Daarbij vraagt Knoops zich af of het überhaupt strafbaar is om in de Islamitische Staat te vechten. "Daar is sprake van een internationaal gewapend conflict. Als je daar naartoe gaat om te vechten als militair of gewapend strijder, door een uniform te dragen en je te bewapenen, dan mag dat volgens het oorlogsrecht. Strijders in een gewapend conflict mogen in beginsel gedood worden en zelf doden." Pas wanneer zij oorlogsmisdaden plegen, zijn militairen strafbaar, zegt Knoops.

In Nederland werden vorig jaar Mohammed G. en Omar H. veroordeeld, voor zover bekend als eerste potentiële Syrïegangers in Europa. Justitie kon niet bewijzen dat zij trainingshandelingen verrichtten met een terroristisch oogmerk. Zij konden wel veroordeeld worden voor het voorbereiden van moord en brandstichting, omdat zij wapens hadden gemaakt.

Knoops: "Die mannen zijn veroordeeld omdat je in Nederland geen wapens mag hebben. Deelnemen aan een gewapend conflict mag. Je zou hoogstens veroordeeld kunnen worden voor deserteren of het helpen van een tegenstander van Nederland."

Abonnees lezen vandaag in Trouw: 'Vijftienjarige jongen uit Gouda is op djihad in Syrië'

Het aantal verdachte djihadisten per parket

Den Haag: totaal 6 (5 zitten vast/1 vrij)
Rotterdam: 2 (1 vast/1 vrij)
Amsterdam: 1 zit vast
Midden-Nederland: 4 verdachten uit Huizen (op vrije voeten)
Oost-Nederland: 2 Arnhemse verdachten op vrije voeten.
Landelijk parket: 1 man uit Delft zit vast
Dendermonde (België): 2 Hagenaars zitten vast

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden