Nederland tapt meeste olie niet uit Russisch, maar uit Noors vaatje

Een boorplatform van de Noorse multinational Statoil. Beeld epa
Een boorplatform van de Noorse multinational Statoil.Beeld epa

Noorwegen is Rusland voorbijgestreefd als belangrijkste leverancier van ruwe aardolie aan Nederland. In 2008 kwam een derde van de Nederlandse olie-import nog uit de Russische Federatie, maar dat is inmiddels afgenomen tot een kwart. Ondertussen schoot de export vanuit Noorwegen juist omhoog, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

redactie

Rusland zag het importvolume van Russische aardolie naar Nederland vorig jaar met 17 procent dalen. Het CBS schrijft die daling toe aan de vertroebelde verhouding met Rusland.

De import uit Noorwegen steeg met 40 procent aanzienlijk. In het vierde kwartaal van 2014 was de invoer uit het Scandinavische land zelfs groter dan die van Rusland, al lag het jaarcijfer van de Russische olie-import nog wel iets hoger dan de import uit Noorwegen.

Belangrijkste importproduct
Ruwe aardolie is Nederlands belangrijkste importproduct. Afgelopen jaar werd voor 36 miljard euro olie ingevoerd, waarvan bijna de helft afkomstig was uit Noorwegen en Rusland. Een groot deel daarvan wordt verwerkt tot geraffineerde olieproducten om te dienen als brandstof of grondstof voor wegenbouw. Die producten worden vervolgens grotendeels geëxporteerd naar andere landen. Tussen 2008 en 2014 groeide de invoer van ruwe aardolie met 13 procent en werd ook flink meer olie ingevoerd uit Irak en Nigeria.

Voor de Nederlandse import zijn Noorwegen en Rusland vergelijkbare landen. Ze stonden vorig jaar op plaats zes (Rusland) en acht (Noorwegen) in de lijst van belangrijkste invoerpartners met een respectievelijke invoerwaarde van 18 en 15 miljard euro. De Nederlandse import uit beide landen wordt gedomineerd door minerale brandstoffen zoals olie en gas.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden