Nederland stuurt blushelikopters naar Griekenland

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt blushelikopters van de Luchtmacht naar Griekenland voor de bestrijding van de bosbranden daar. Het gaat om drie Cougars, waaronder een reservetoestel. Dat maakte luitentant-kolonel Jos van der Leij van de Koninklijke Luchtmacht zaterdag bekend.

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft geld voor de inzet van de helikopters vrijgemaakt nadat Griekenland de Europese Unie om hulp had gevraagd. ,,Ik betreur het aantal slachtoffers dat reeds is gevallen'', aldus Verhagen. ,,Ik hoop dat de Nederlandse inzet zal bijdragen tot het spoedig onder controle brengen van de branden.''

Griekenland heeft de Nederlandse hulp inmiddels geaccepteerd. Van der Leij zei dat de toestellen waarschijnlijk zondag van de militaire vliegbasis Soesterberg naar het Zuid-Europese land vertrekken. Ze worden ingezet bij de plaats Elefsis, circa 20 kilometer ten zuiden van Athene. Circa twintig personen gaan mee.

Transporthelikopter

De Cougar is een middelgrote transporthelikopter. De Luchtmacht heeft zeventien exemplaren, die onder meer dienst deden in Irak en Afghanistan.

Defensie zette de toestellen eerder in bij het blussen van bosbranden op de Veluwe en in Portugal. Onder de helikopter hangt dan aan een kabel een grote zak. Daarin kan 3500 liter water, dat uit bijvoorbeeld meren wordt gehaald. De bemanning bestaat uit drie personen: twee piloten en een zogeheten loadmaster, die het laden en lossen van water voor zijn rekening neemt.

Bij het ministerie zijn overigens nog geen meldingen binnengekomen van Nederlanders die in de problemen zijn geraakt door bosbranden. Het adviseert reizigers in de getroffen gebieden de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden