Nederland stoomt Belgische banken klaar voor euromarkt

Van onze correspondent BRUSSEL - Nu ING zich eindelijk heeft ontfermd over de Bank Brussel Lambert, moet de Generale Bank nog even naar Fortis, dan de Kredietbank/Cera naar de Rabo en de Benelux is klaar voor de euro.

Het is een jaarlijks weerkerend fenomeen. Soms in januari, soms in juli, een volgend jaar weer in september, maar eenmaal per jaar komt de geruchtenmolen op gang over grootscheepse overnames en fusies in de Belgische bankwereld. In 1996 was het hoog tij in januari; ingewijden wisten dat er een fusie in de maak was tussen de Generale Bank en de Bank Brussel Lambert (BBL). Het fusieprodukt zou GBB worden gedoopt: Grote Belgische Bank - Grande Banque Belge. Andermaal verliep het tij zonder dat er iets gebeurde.

Oorzaak van de jaarlijkse mallemolen: de enorme versnippering van de Belgische financiële sector. Op de vier hoeken van ieder Belgisch kruispunt vind je een benzinepomp, een café en twee banken. Het land mag klein zijn, de Belgen zijn geduchte spaarders. En de banken groeiden als kool op de thuismarkt zonder ooit over de grenzen naar nieuwe bedrijvigheid te hoeven zoeken. Maar met het verdwijnen van de Europese grenzen en het vrijmaken van het kapitaalverkeer behoort die beschermde Belgische thuismarkt tot het verleden. De thuismarkt is weliswaar van levensbelang en comfortabel, maar hij vertoont weinig groei.

De Belgische banken kwamen voor de keuze een plaats te veroveren op het Europees toneel of te sterven. Dat was althans de boodschap van minister van financiën Philippe Maystadt, die het jaarlijks ritueel placht in te luiden met de oproep een grote Belgische bank tot stand te brengen.

Dat is - mede door toedoen van ING - nooit gelukt. De Nederlandse bankier had vijf jaar geleden al eens een poging ondernomen BBL over te nemen. Die poging strandde toen, maar ING hield er een belang van 20 procent in BBL aan over. En dat was genoeg om later Albert Frère te dwarsbomen die met de Franse groep Suez een verloving op touw zette van BBL en de Generale Bank.

Maar er waren andere factoren die een sanering van de Belgische bankwereld in de weg stonden. De taalstrijd bij voorbeeld, die de Vlamingen en Nederlanders tegenover de Walen en hun Fransen zetten. Plus het feit dat de Belgische overheid zelf een hoofdrol speelde in de bankwereld. Inmiddels is de taalstrijd geluwd en heeft de Belgische overheid zijn ondernemingen in de aanbieding gedaan; de Algemene Spaar- & Lijfrentekas (ASLK) komt in meerderheid in handen van Fortis, zelf een baanbrekende Belgisch-Nederlandse samenwerking.

BBL liet de afgelopen maanden doorschemeren zelf niet meer in een Belgische bankenfusie te geloven. Waarmee, volgens analisten, was gezegd dat men zich vlijde in de schoot van ING. Nu deze kogel door de kerk is, zullen er andere volgen. In België ziet men bank nummer 1, de Generale Bank, in handen komen van Fortis. En de Rabobank lonkt naar de combinatie Kredietbank/Cera, die vooral in Vlaanderen sterk is.

Daarmee is dan niet alleen de Benelux-koek verdeeld maar hebben de Nederlanders gedaan wat de Belgen zelf niet konden: het klaarstomen van hun financiële sector voor de euromarkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden