'Nederland stevent af op een energieravijn'

Nederland moet op veel grotere schaal energie gaan besparen omdat de aardgasvoorraad binnen vijftien jaar is uitgeput. De komende tien jaar moeten bedrijven, instellingen en woningen op andere energievormen overstappen.

Hoogleraar duurzame transities Jan Rotmans pleit er vandaag in Trouw voor dat Nederland van zijn 'aardgasverslaving' afkomt. De invloedrijke wetenschapper wil dat ook in de Sociaal-economische raad (Ser) aan de orde stellen. "In het Energieakkoord ging de Ser er van uit dat Nederland nog zo'n vijftig jaar aardgas zal gebruiken. Door de problemen rond de gaswinning in Groningen dringt nu het besef door dat we nog maar een jaar of vijftien te gaan hebben. En als er niets verandert, moet Nederland over tien jaar al meer gas importeren dan het exporteert. Dan verliest het zijn autonomie."

Tot nu toe heeft Nederland geen 'Plan B' ontwikkeld voor het moment dat het eigen aardgas op is. Rotmans gaat zich sterk maken voor zo'n plan. "Er zijn twee sleutels: de gebouwde omgeving (gebouwen en woningen; goed voor 50 procent van het gasgebruik) en de industrie (35 procent) aardgasvrij maken. Dat vergt minimaal vijftien jaar. We moeten daar dus op heel korte termijn mee beginnen." Met de omschakeling zijn forse investeringen gemoeid, maar die betalen zichzelf volgens Rotmans op den duur uit in de vorm van innovatie en extra werkgelegenheid. Het energieneutraal maken van de bestaande woningvoorraad (door middel van onder meer isolatie, zonnepanelen en warmtepompen) levert zo'n 100.000 banen op en de omschakeling van de industrie naar schatting 10.000 tot 15.000 banen.

Rotmans is ook de aanvoerder van breed protest van wetenschappers tegen de winning van schaliegas. Hij is er beducht voor dat de discussie over 'Groningen' wordt gebruikt om de geesten rijp te maken voor schaliegas. Behalve dat de winning van schaliegas schade aan het milieu kan veroorzaken, biedt het volgens tegenstanders ook maar zeer tijdelijk soelaas.

Opinie

'Nederland moet af van zijn verslaving aan aardgas'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden