Nederland steunt verzwakte strijdkrachten Oekraïne

Vrijwillige Oekraïense militairen. Beeld epa
Vrijwillige Oekraïense militairen.Beeld epa

Als het aan premier Rutte ligt staan de Oekraïense strijdkrachten er niet langer alleen voor. Nederland gaat het door geweld geteisterde land namelijk steunen bij het hervormen en professionaliseren van zijn verzwakte leger. Maar, benadrukte de minister-president tijdens de eerste dag van de Navo-top in Wales, hij voelt niets voor wapenleveranties aan Oekraïne.

Redactie

"Nederland is daar geen voorstander van. Wij trekken daar een lijn met de Duitsers en enkele andere landen'', zei Rutte over het leveren van wapens aan Oekraine. Dat wil volgens de premier niet zeggen dat alle andere Navo-landen ook van wapenleverantie afzien. Het is goed mogelijk dat er andere afspraken zijn gemaakt met de Oekraïense president Porosjenko en consorten.

De Navo besloot vier fondsen op te zetten om het niveau van het Oekraïense leger op te krikken. Nederland gaat een van de vier fondsen leiden. Doel hierbij is het verbeteren van de logistiek en de invoering van Navo-standaarden bij de aankoop van materieel. De regering in Den Haag trekt hiervoor twee jaar achtereen 200.000 euro uit.

Het is niet de eerste keer dat Nederland Oekraïne te hulp schiet. Eerder werd het leger al bijgestaan bij de begeleiding van overbodige soldaten die terugkeerden in de maatschappij.

In een gemeenschappelijke verklaring veroordelen de leiders van de 28 Navo-bondgenoten met alle kracht de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim en de Russische destabilisatie van Oost-Oekraïne. Ze zeggen eensgezind te zijn in hun steun aan Oekraïne.

Bestand
En terwijl er vandaag in Wales druk onderhandeld werd over de crisis in het oosten van Oekraïne, lijkt de storm aan geweld aldaar daadwerkelijk te gaan liggen. Gisteren maakte Porosjenko zijn volk nog blij met een dode mus: hij kondigde een bestand aan waar Rusland mee akkoord was gegaan. Maar daar leken de Russen zelf niets van te weten. Nu zijn het de pro-Russische separatisten die voorstellen de wapens neer te leggen. Wordt er in Minsk een overeenkomst gesloten met de Oekraïense regering, dan zijn de rebellen bereid vanaf twee uur Nederlandse tijd een staakt-het-vuren in te lassen.

Porosjenko, die vandaag eregast was op de Navo-top noemt het staakt-het-vuren het begin van een 'stap-voor-stapvredesplan'. Uiteindelijk moet dit stappenplan een einde maken aan de gewelddadigheden tussen de Oekraïense strijdkrachten en de pro-Russische separatisten.

Troepen in Oekraïne
Volgens een militaire functionaris van de Navo heeft Rusland enkele duizenden militairen en honderden tanks en pantservoertuigen op Oekraïens grondgebied. De alliantie verklaarde eerder dat 'er veel meer dan 1000' Russische militairen in Oekraïne actief zijn, wat duidde op een belangrijke versterking van de Russische betrokkenheid bij het conflict in het buurland. Volgens de functionaris zijn er ongeveer 20.000 Russische militairen dicht bij de grens met Oekraïne gestationeerd. Rusland spreekt tegen dat het troepen in Oekraïne heeft.

Navo-chef Anders Fogh Rasmussen heeft vredesinitiatieven van de Russische president Vladimir Poetin verwelkomd maar wat telt is wat op de grond gebeurt en dat is dat Rusland Oekraïne aanvalt. Poetin kwam eerder deze week met een zevenpuntenplan. "We verwelkomen alle inspanningen om tot een vreedzame oplossing in Oekraïne te komen", aldus de Navo-baas.

Petro Porosjenko Beeld epa
Petro PorosjenkoBeeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden