Nederland steunt fonds goedkoper malariamiddel

Van onze redactie economie

De Wereldbank ontwikkelt een subsidiesysteem om malariamedicijnen betaalbaar te maken in ontwikkelingslanden.

Nederland gaat het initiatief nemen om landen over te halen het subsidiefonds te financieren, bleek gisteren bij een door Nederland georganiseerde conferentie over malaria. Het subsidiesysteem is een idee van Kenneth Arrow, winnaar van de Nobelprijs voor economie in 1972.

Goedkope medicijnen tegen malaria als chloroquine die in de jaren vijftig werden geïntroduceerd, worden nog steeds algemeen gebruikt. Maar malaria is in grote delen van de wereld al jaren resistent tegen chloroquine. Het alternatief is een combinatie van bestaande middelen met de stof artemisinine, act.

Maar act is voor de meeste slachtoffers van malaria in ontwikkelingslanden onbetaalbaar. „Het nieuwe medicijn is effectief maar de winstmarge is hoog. Chloroquine kost slechts 10 cent per dosis, act's zijn in apotheken in Afrika te koop voor 5 tot 6 dollar,” legde Arrow gisteren in Amsterdam uit.

Zijn financieringsmechanisme moet daar verandering in brengen. Het plan is om de aanschaf van de medicijnen per transactie te subsidiëren. Telkens als een groothandel, zorginstelling, of non-gouvernementele organisatie (ngo) in een ontwikkelingsland de medicijnen aanschaft bij de fabrikant, ontvangt de fabrikant de subsidie uit een fonds. Datfonds zal vooral moeten worden gevuld door nationale regeringen. „Er is een goede aanleiding voor een wereldwijde subsidie,” vindt Rob de Vos van het ministerie van buitenlandse zaken.

„We verwachten dat in het eerste jaar tachtig tot honderd miljoen dollar subsidie zal worden verstrekt, later oplopend tot 250 miljoen dollar per jaar”, licht Andreas Seiter van de Wereldbank toe. Dat is nog aanzienlijk minder dan de 12 miljard dollar die Afrika volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) jaarlijks aan inkomsten derft als gevolg van de ziekte. „We moeten nu gaan onderhandelen met fabrikanten over de prijs”, zegt Seiter. Hij is optimistisch dat dat gaat lukken en verwacht dat het project in 2008 daadwerkelijk van start kan gaan.

Hij heeft wel een waarschuwing: „We moeten zorgen dat de markt niet wordt overspoeld met een bepaald medicijn, anders krijg je meer resistentie, niet minder.” Daarnaast blijft er aandacht voor preventie, zoals het verspreiden van met insecticide geïmpregneerde klamboes. Ook moet er onderzoek komen naar nieuwe medicijnen, want malaria zal ook resistentie voor act's ontwikkelen. „We hebben de komende tien tot vijftien jaar geen alternatief voor act”, aldus Seiter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden